Женското боричкане за надмощие между двете гранд дами на българския спорт Стефка Костадинова и Весела Лечева се качва на екран във втория си епизод. След панаирите при избора за председател на БОК, където все пак световната рекордьорка в скока на височина оцеля на косъм, сега идва ред на нова серия от битката.

 
Двукратната олимпийска вицешампионка от летните игри в Сеул 1988 и Барселона 1992 Лечева не бърза да прибира пушките, защото тепърва ще ги ползва в следващото си амплоа. Тя почти сигурно ще наследи Петър Стойчев начело на министерството на физическото възпитание и спорт, което се оглавява от легендарния плувец на дълги разстояния в служебния кабинет.
 
Весела е
фаворитът
на БСП
 
за спортен министър, ако червената партия сформира правителство – независимо дали то ще бъде програмно или съставено от БСП, ДПС и “Атака”, научи „Шоу“ от отлично информиран източник.
Kayzera_1_3.jpg
Самата Лечева, която иначе не е сред любимките на Сергей Станишев, е сигурна за позицията начело на родния спорт, защото зад нея стоят други важни кадри от Партията майка. Заради опита да оглави БОК, петкратната световна шампионка по стрелба си направи самоотвод и въобще не участва като кандидат-депутат в листите на БСП в изборите за 42-рото Народно събрание. Връзките и авторитета й в политическите среди обаче почти сигурно ще й дадат още по-престижен пост от този да оправя бакиите в олимпийския комитет, шушукат близки до обкръжението й.
Стефка Костадинова отсега се тресяла от нерви заради подобна развръзка, която е най-неблагоприятна за нея като шефка на БОК. Ако колежката й, за която бившата прима на леката атлетика сипе къде открито, къде прикрито огън и жупел от цветущи епитети, оглави спортното ведомство, това значи тежки дни и за БОК. Лечева е последният човек, който ще си затваря очите и последният, който ще прави компромиси. Все неща, които предходният ни министър на физическото възпитание Свилен Нейков бе овладял почти до съвършенство за четирите си години в сградата на БСФС.
„Стане ли Лечева спортен министър, тежко им и на БОК, и на онези, които й забиха нож в гърба в гласуването за президент на олимпийския комитет“, категорични са наши информатори. Те са убедени, че напрежение ще има по оста на двете силни жени съвсем скоро след обявяването на кабинета.
„Само това остава сега. Аз не искам да работя с нея и отказвам да работя с нея. Някой друг ако може, нека го прави“, крещяла превъзбудено шефката на БОК, след като станаха ясни окончателните резултати от изборите. Както е известно, ГЕРБ не успя да се откъсне достатъчно,  за да направи за втори път самостоятелен кабинет. Това тотално побъркало Костадинова. Тя не успяла да полее коронясването си за четвърти път начело на БОК (б.а. веднъж на мястото на Иван Славков и два пъти в предизборна битка със Светла Оцетова). Не успявала и да преглътне удара, че
 
този път спортният
министър няма да
е човек на ГЕРБ

А човекът на ГЕРБ, който доволно потриваше ръце, че е направил лъвски скок в издигането си по върхушката на властта, е Любомир Ганев. Тежката артилерия на българския волейбол вече не иска да работи само за благото на своя спорт, там му било тясно и той се чувствал готов за още по-подхождащо на осанката му предизвикателство. Любо до последно се надяваше нещо да се случи в парламента и “герберите” да си върнат властта.

Заради Ганев обаче сега и във волейболната централа леко са зацапали бельото, тъй като и техните сметки излизат без кръчмар. Инж. Данчо Лазаров преотстъпил квотата на неговата федерация за гласуването на Общото събрание в БОК в ръцете на Ганев, понеже бил сигурен, че той гарантирано е следващия ни спортен министър. Лазаров вече виждал как най-после ще си отдъхне и ще заформи солидно лоби за своя спорт. Хич не му и минало през акъла, че мястото на Любо е обвързано политически и че при евентуални негативни резултати, планът ще пропадне, както в момента всъщност се случва.

Предателството на волейбола към Весела Лечева пък било едно от най-най-явните и болезнените, които бившата шефка на ДАМС (б.а. оглавява Държавната агенция за младежта и спорта от 2005 г. до 2009 г.) понесла в битката си със Стефка Костадинова. Инженера се биел в гърдите, че той и подопечните му са твърдо зад промяната и че ще дадат своя вот в нейна полза, а не за компрометиралата се като ленива и пасивна спрямо нуждите и интересите на спорта ни олимпийска шампионка по атлетика от Атланта 1996.
Лазаров обаче излъгал най-нагло Лечева и на събранието изпратил от свое име Ганев, като го оторизирал да застане в лагера на Костадинова.
„Нямахме друг избор, бяхме притиснати, че трябва да постъпим именно по този начин, като предоставим възможност на Любо да гласува. Аз не мога да спирам неговата кариера“, оправдавал се Инженера, който иначе е сред най-потърпевшите при управлението на ГЕРБ заради солените актове и глоби, които бе принуден да плати след ревизиите на Симеон Дянков през лятото на 2012 г.
Въпреки че не била злопаметна, Лечева приела тежко предателството от страна на волейбола, което на практика я закопало. Последният удар в гръб, който осемкратната европейска шампионка по стрелба понесла на събранието на БОК, обаче не бил от волейбола, а от друг спорт, откъдето първоначално й гарантирали безрезервната си подкрепа – борбата.
Между близкото си приятелство с Весела Лечева и обвързаността си със Стефка Костадинова, президентът
 
Валентин Йорданов
направил рязък завой
 
в посока на пловдивчанката и предпочел да пусне бюлетината за нейното преизбиране. Сега борците също кършат пръсти, че с Лечева за спортен министър ги очакват смутни времена и в тяхната централа ходят всеки ден да палят свещи Петър Стойчев, който първоначално скочиха да свалят от поста, да се закрепи на него поне за още някой друг месец.
Лош, лош, ама накрая плувецът ще се окаже, че ни е най-читавият, който някога сме поставяли начело на българския спорт. За малко повече от два месеца начело на ведомството, 11-кратният пореден носител на Световната купа по плувен маратон постигна много повече, отколкото предшественика си Свилен Нейков за четири години.
Стойчев така е запушил всички дупки и дупчици в министерството, че на президентите на федерациите им се реве. Това е и основната причина за масовия вой и ежедневни удари под кръста, които Пешо е длъжен да понася в БСФС.
„Не им отърва на много хора, че момчето е честно и че им даде да се разбере, че далавери няма да се въртят при него. Просто не могат да се примирят болшинството, че лапачката с държавни пачки свърши“, коментират хора, близки до делата в кабинета на Петър Стойчев.
Комбинацията между него и Йордан Йовчев, който му е заместник, пък е най-убийствената в случая, защото Данчо е още по-безкористен от плувеца. И двамата така са се запекли, че една стотинка не са дали на вятъра.
„Стига толкова!
 
Изчезвайте,
Хрантутници!
 
Времето ви отмина. Ако искате да харчите пари от бюджета, ще ми давате отчет как го правите“, крещял маратонецът към шефовете на спортни централи, които висяли на опашка пред кабинета му на бул. „Васил Левски“-74.
Стойчев бил невероятно изнервен, откакто се хванал на хорото в министерството. Той не можел да повярва, че за 2013 г. от предвидените средства от държавата вече били изпукани почти половин милион лева, с които са платени премии на спортисти за миналата година.
„Ръцете ми са вързани. С Данчо не знаем какво да правим, а всички сега ни мислят нас за лошите. Нека да е така, не ми дреме кой-какво говори за мен, аз данък обществено мнение не плащам“, нареждал световният шампион на 25 км от Шанхай през 2012 г.
Единственият проблем на българина, член на Залата на славата в плуването, бил неговия невъздържан нрав. Избухвал постоянно, не можел да си държи езика зад зъбите и нападал колегите си, с което си навличал неприязънта им. Така в негови врагове бързо се превърнали шефовете на федерациите по лека атлетика Добри Карамаринов и на ските Цеко Минев. Както и тази на дори на плуването в лицето на Таня Богомилова, с която той не мели брашно от преди, още когато беше състезател.
„Не ми говорете за пари бе, говорете ми за спорт, как го развивате този спорт и какви инвестиции вкарвате вие в своите федерации. Нямам време да ми губите с простотии“, нахокал ги до един Стойчев и ги освободил от присъствието си при поредната среща във ведомството.
Kayzera_2_2.jpg
Ситуацията с атлетиката била най-тежка, защото на Карамаринов му били резнали бюджета в сравнение с минали години, заради стари прегрешения и задължения. Така той щял да вземе с почти половин милион лева по-малко, което така го накърнило, че не спирал да вие на умряло по стълбите на спортната палата. А като се разминавал с Пешо или с хора от неговия екип, си обръщал главата на другата страна и не казвал даже „Добър ден“.

 
Стойчев и Йовчев
работели денонощно
 
в екип, разправят от сградата на министерството. Често момчетата замръквали и напускали последни, чак когато другите стаи и федерации отдавна били забравили, че са били и те на местата си по кабинетите. Долу охраната чакала само тях, преди да хлопне кепенците. Бодигардовете пък, от фирма, приближена на предходния спортен министър Свилен Нейков, се мусели, че трябвало до тъмно да стоят на тръни и да не могат да си гледат спокойно кефа от 17,00 часа нататък, защото Петър Стойчев все още бил три етажа над тях.
Най-потърпевши били двете съпруги на министъра и заместника му. Жената на Йовчев Боряна вече му поставила ултиматум, че ако не се сети скоро, че има семейство, а не е женен за колегата си от басейна и домът му не е БСФС, може и да стегне куфарите за Америка. Нещо повече – тя заплашила, че ще отведе със себе си и синчето им Йордан Йовчев-младши.
Половинката на Петър Стойчев – Ася обаче била друга бира. Тя нямала думата, защото в двойката им винаги е доминирал маратонеца. Сега Ася била принудена сам-самичка да се грижи за двете им деца – Стефани и Петър-младши, а очите на мъжа си не помнела откога не е виждала за по-дълго от 2-3 часа.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА