Сидни 2000 година. Николай Пешалов спечели първия индивидуален олимпийски златен медал за Хърватия в историята. Радостта по трибуните е уникална, заедно се радват големият любимец Горан Иванишевич и един от най-обичаните в страната Антун Връдоляк (бивш актьор, директор на телевизията и президент на хърватския олимпийски комитет). От трибуните се скандира „Слава на Хърватия, слава на Сплит”. Българинът Николай Пешалов е понесен на ръце. Той вече се състезава за новата си родина, за която замина през 1997 година.

17 години по-късно... Сплит е домакин на еврепейското първенство по вдигане на тежести. Хърватия и Сплит забравиха Николай Пешалов. Той не е във ВИП местата, а седи на трибуните сред феновете.

Той спечели абсолютно всичко във вдигането на тежестите. Превърна се в един от най-великите спортисти, защитавали знамето на Хърватия. За последно бе треньор на хърватския младежки национален отбор, но след изтичане на договора, остана без работа. Така се стигна до... забравата. Никой от организаторите на Европейското не си спомни един от най-успешните хърватски спортисти в историята с 16 медала.

„Дойдох, за да видя откриването на Европейското първенство. Всичко изглежда супер. Но никой не ме потърси”, признава Пешалов пред хърватското издание „24sata.hr” „Дойдоха приятели от България. Искаха да знаят къде съм. Някой им казал, че не съм в Сплит. Тук съм”, допълни легендарният бивш спортист.

„Скоро ще отворя собствен фитнес център „Жокер”. До два месеца”, добавя Пешалов.