Британската бизнесдама Аманда Стейвли, която доведе саудитската фондация за собственик на Нюкасъл, вече е прехвърлила амбициите си върху друг клуб от Висшата лига.

51-годишната Стейвли, която през 2021 г. се сдоби с 10% от акциите на „свраките“, но напусна клуба през юни тази година, е хвърлила око на Тотнъм.

Според информациите от Острова, тя е намерила нови арабски инвеститори, които първоначално ще закупят малък пакет от акции на „шпорите“. Впоследствие ще опитат да придобият собствеността на клуба.

В момента мажоритарен собственик на Тотнъм е компанията „ENIC“, която в голямата си част е притежание на семейството на 87-годишния Джо Люис, а управлението е в ръцете на Даниел Леви. Счита се, че „ENIC“ ще приеме оферта за акции на лондонския клуб.

В момента „шпорите“ са оценени от сп. „Форбс“ на 2,42 милиарда паунда, а пакет от 25% от акциите може да струва на Аманда Стейвли и нейния екип инвеститори около 650 милиона паунда.

Сделката с Нюкасъл не е единствената с араби, която Стейвли осъществява във Висшата лига. През 2008 г. тя помага при продажбата на Манчестър Сити на шейх Мансур от Абу Даби срещу 210 милиона паунда.