ФИФА обяви серия реформи, включително промени при кандидатстването за домакинство на световно първенство. Това стана ясно, на проведената днес пресконференция на световната футболна централа, която беше белязана от проявата на британския комик Саймън Бродкин, който засипа боса на ФИФА Сеп Блатер с пачка пари.
 
„Една от основните промени вече приета от Изпълкома на последното събрание на 26 май и се отнася до процедурата за кандидатстване за домакинство на световни първенства. Като част от критериите вече ще бъдат взимани под внимание водещите принципи на ООН за бизнес и спазване на човешките права. Влияние ще оказва и доклада на ООН за корупция“, обяви настоящия президент на ФИФА Сеп Блатер.
 
„Сред предложените промени има изискване за приемане на членове на Изпълкома, като сред тях има задължително условие за членство в управителна структура на футболна федерация или конфедерация, откритост на финансовите приходи и ограничение на мандати на членство в комисията.
 
„Специфичната комисия „Таск Форс“, която разглежда предложения за промени в правилата и създаване на нови футболни турнири, ще се сдобие с неутрален председател, който ще бъде определен след консултации с шефовете на континенталните конфедерации. Шестте континентални централи ще имат по двама представители в тази комисия. Новите предложения ще трябва да бъдат представени на заседанието на Изпълкома, което ще се проведе на 24 и 25 септември в Цюрих. След това трябва да се получи одобрението на извънредния конгрес на 26 февруари 2016 г.“, допълни босът на световната футболна централа.
 
Кандидатите за предстоящите избори, на които трябва да бъде определен новият президент на ФИФА, трябва да подадат своите документи до 26 октомври 2015 г. Те трябва да декларират подкрепата на поне пет членки на световната футболна централа. Вече стана ясно, че шефът на УЕФА Мишел Платини е получил уверението за подкрепа на четири от шестте континентални конфедерации.