Президентът на ФИФА Джани Инфантино излезе с официална позиция относно расистките обвинения след мача между България и Англия от квалификациите за Евро 2020. Той призова футболните управляващи органи да мислят за нови по-ефективни начини за изкореняване на расизма.

„Промените в Дисциплинарния кодекс, направени през юни 2019 година, позволяват на ФИФА да разшири на световно ниво всяка една санкция, наложена от конфедерация или асоциация, относно расистки инциденти като тези, случили се в София по време на европейската квалификация между България и Англия. Толкова много пъти сме казвали, че няма място за расизъм във футбола, но въпреки това продължаваме да се сблъскваме с този проблем и в нашия спорт, и в обществото. Ще се нуждаем от подкрепата на публичните власти, за да ни помогнат да идентифицираме и да накажем виновните. Трябва обаче да мислим по-дълбоко върху това как да решим нещата”, сподели Инфантино.

“Когато предложихме процедурата в три стъпки през 2009 година, когато аз бях в УЕФА, и когато няколко години по-късно направихме регулациите още по-строги, не сме си представяли, че толкова скоро ще трябва да отново да мислим как да се справим с тази противна болест, която изглежда става все по-лоша в някои части на света”, продължи босът на Световната централа и отправи призив.

“Призовавам футболните управляващи органи да се присъединят към нас и заедно да мислим за нови, по-силни и по-ефективни начини за изкореняване на расизма във футбола. Като начало предлагам всички организации да внесат в правилниците си доживотни забрани за онези, които са виновни за расистко поведение на футболен мач. ФИФА може да засили подобни наказания на световно ниво”, завърши Джани Инфантино.

УЕФА вече започна дисциплинарно дело срещу Българския футболен съюз (БФС) и Футболната асоциация (ФА) на Англия след инцидентите на мача, а ФИФА възнамерява да изчака решението на европейската организация, преди да приложи санкции.