Борусия (Дортмунд) приема Байерн днес във вероятно най-важния си мач за сезона. „Жълто-черните“ изостават на четири точки от баварците в класирането на Бундеслигата и само победа ще ги върне в битката за титлата.

За първи път в историята битката между двата отбора ще се проведе без публика. Мачовете в Германия се играят пред празни трибуни като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Това означава, че Борусия няма да може да разчита на подкрепата на своята световноизвестна публика и най-вече на агитката от „Жълтата стена“.

Тимът на Люсиен Фавър обаче вече спечели едно дерби пред празни трибуни и то с убедителен резултат. Това стана само преди десет дни, когато в Рурското дерби Борусия разби Шалке 04 с 4:0. Дори и в отсъствието на фенове стадион „Сигнал Идуна Парк“ има атмосфера, която тормози всеки гостуващ съперник.

1000 лв. Нов начален Онлайн Казино Бонус от efbet

Ако се погледне програмата на оставащите кръгове на Бундеслигата, ще се разбере защо победата е изключително важна за Борусия (Дормунд) в битката за титлата. „Жълто-черните“ и Байерн имат почти еднакъв по трудност график. И двата отбора ще се изправят срещу отбори от дъното на класирането и такива от средата на таблицата, но и ще имат сблъсъци със съперници, борещи се не само за място в евротурнирите, но и за участие в Шампионската лига.

ПРОГРАМАТА НА ДВАТА ОТБОРА ДО КРАЯ НА СЕЗОНА
БОРУСИЯ БАЙЕРН
31 май Падерборн (г) 30 май Фортуна Д (д)
6 юни Херта (д) 6 юни Леверкузен (г)
13 юни Фортуна Д (г) 13 юни Борусия М (д)
17 юни Майнц (д) 16 юни Вердер (г)
20 юни Лайпциг (г) 20 юни Фрайбург (д)
27 юни Хофенхайм (д) 27 юни Волфсбург (г)

В сянката на борбата за върха на класирането в Бундеслигата има и една друго противопоставяне, включващо Борусия (Дортмунд) и Байерн. Това е борбата между нападателите на двата отбора. От една страна е доказаният реализатор Роберт Левандовски, а от другата страна е младата голова машина Ерлинг Холанд. Норвежецът премина при „жълто-черните“ през януари срещу 20 милиона евро и веднага започна да тормози защитниците на съперниците. За 10 мача в германския елит вкара 10 гола, а към тях трябва да добавим и двете попадения в Шампионската лига и едно в купата на Германия.

От началото на сезона Роберт Левандовски и Ерлинг Холанд до момента са вкарали точно по 41 гола. Норвежецът не спира да „къса мрежите“ на съперниците от миналото лято, когато стана известен с деветте гола, които вкара за Норвегия при победата с 12:0 над Хондурас в мач от световното първенство до 20 г. в Полша. Това е рекорд в историята на шампионатите в тази възраст и Холанд стана голмайстор на турнира.

След това Ерлинг не спря да бележи за Ред Бул (Залцбург). На 19 юли 2019 г. вкара първия си хеттрик за „червените бикове“ при 7:1 над Парндорф за купата на Австрия, а на 10 август се разписа три пъти и срещу Волфсбергер за първенството. За цялата есен вкара 16 гола в австрийската елитна дивизия, четири пъти се разписа за купата и осем пъти в Шампионската лига, където вкара хеттрик и срещу Генк.

Левандовски също започна сезона ударно. Вкара първия си гол 12 август 2019 г. при победата с 3:1 над Енерги за купата на Германия. Четири дни по-късно се разписа два пъти срещу Херта. На 24 август записа хеттрик за 3:0 над Шалке 04. До шестия кръг имаше вече 10 попадения на сметката си, а това не беше постигано до момента в германския елит. След това счупи друг рекорд на Бундеслигата, след като стана единственият играч в историята, вкарвал във всеки от първите 11 кръга на сезона.

Въпреки че Роберт Левандовски и Ерлинг Холанд имат по 41 гола от началото на сезона, полякът има предимство, тъй като голяма част от попаденията му са вкарани в Бундеслигата. Все пак германското първенство е много по-силно от австрийското. От друга страна норвежецът за 10 мача в немския елит е записал срещу името си три асистенции, докато Левандовски за 25 срещи от първенството е направил четири голови подавания.

В тази връзка тази вечер от 19:30 часа предстои да видим и друг задочен спор. Този между двамата най-добри асистенти в Бундеслигата. Джейдън Санчо от Борусия (Дортмунд) и Томас Мюлер от Байерн. Двамата има по 17 голови подавания от началото на сезона. Англичанинът обаче е вкарал 14 гола срещу 7 на германския национал.

Мюлер обаче разцъфна след треньорската смяна в Байерн. След назначението на Ханзи Флик начело на баварците той има 7 гола и 13 асистенции. Преди това Томас Мюлер беше титуляр в само три от първите осем кръга от сезона и не изигра нито един цял мач под ръководството на Нико Ковач.

Именно от представянето на Ерлинг Холанд и Роберт Левандовски ще зависи крайния резултат от дербито между Борусия (Дортмунд) и Байерн, но не бива да се забравя, че двамата трябва да получат хубави голови подавания, а точно тук ще дойде ролята на Джейдън Санчо и Томас Мюлер.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ

ЕРЛИНГ ХОЛАНД РОБЕРТ ЛЕВАНДОВСКИ
Роден на 21 юли 2000 г. Роден на 21 август 1988 г.
Ръст: 194 см Ръст: 184 см
Мачове от началото на пролетния полусезон
Бундеслига: 10
Купа на Германия: 1
​Шампионска лига: 2
Мачове от началото на пролетния полусезон
Бундеслига: 7
Купа на Германия: 1
​Шампионска лига: 1
Голове от началото на пролетния полусезон
Бундеслига: 10
Купа на Германия: 1
Шампионска лига: 2
Голове от началото на пролетния полусезон
Бундеслига: 8
Купа на Германия: 2
​Шампионска лига: 1
Асистенции от началото на пролетния полусезон
​Бундеслига: 3
Асистенции от началото на пролетния полусезон
Бундеслига: 1
​Шампионска лига: 2