Тази вечер ФК Цюрих приема българския шампион Лудогорец в мач от Група „А“ на Лига Европа. Формално погледнато управлението на швейцарския клуб не се различава от останалите отбори в Западна Европа. Има си Борд на директорите, на който са подчинени техническата комисия, спортната комисия, финансовата комисия, пресслужбата и отделът за служителите.

Дотук нищо интересно. Любопитното е, че Бордът на директорите се управлява от семейството Анчило и Хелиане Канепа. Двамата държат 70% от акциите на ФК Цюрих. Женени са от 45 години. Запознават се в текстилна фабрика в Рюти (град от кантон Цюрих), където тя е стажантка, а той счетоводител. Делят общ кабинет и там пламва любовта, въпреки че тя е пет години по-голяма.

Първоначално възрастовата разлика е проблем за нейните родители. Баща й е учител и кмет на малкото австрийско градче Гьотцис и отглежда дъщеря си в строги християнски ценности, интерес към музиката и книгите. Хелиане първо завършва университета в Дорнбирн (Австрия), след това английския Уест Лондон Колидж, Сорбоната в Париж и американския университет Принстън. И никакви интереси към спорта.

Анчило завършва Университет по икономика и администрация, а през 1976 г. започва работа в една от най-големите счетоводни и одиторски компании „Ернст и Йънг“. 22 години по-късно влиза в управата на фирмата. Остава до 2005 година, когато се пенсионира. Спортът е част от детството и младежките години на Анчило Канепа. Той играе футбол за Рюти. Като юноша преминава неуспешни проби в Грасхопър. Страстта му към футбола е толкова голяма, че в средата на 80-те години на ХХ век участва в телевизионна викторина и я печели, а темата му е свързана с германската Бундеслига и любимия му клуб Байерн. Рита топката за различни отбори от кантон Цюрих в младостта си. Тогава Хелиане започва да следи мачовете на съпруга си и да се запознава с футбола. Първата й голяма изненада е, че отборите си сменят половините след първото полувреме.

Сега тя вече е толкова запалена, че на всеки мач ходи със синьо-бяло шалче в ръка. Обикаля базата на клуба, говори с играчите и треньорите, а дори сама финансира някои от детско-юношеските отбори. Това не бива да изненадва. Хелиане Канепа е известна в Цюрих като Майка Тереза на безработните и Мадоната от Бюлах (градчето в кантон Цюрих, в което живее). Прозвището се появява, след като през 1999 г. американската компания, за която работи, закрива офиса си в Швейцария и оставя на борсата 550 човека. Хелиане обещава да намери работа на всеки един от тях и удържа на обещанието. Тогава тя е обявена за Работодател на годината в Швейцария. Натрупва огромно състояние като изпълнителен директор на фирмата за зъбни импланти "Нобел Биокеър", което се оценява на повече от 22 милиона швейцарски франка

Отдадеността й към футбола до такава степен я е обзела, че през миналата зима придружи отбора на зимния лагер в Турция. Тогава страничните наблюдатели можеха да видят една 70-годишна жена с ярко червена коса да седи зад тъчлинията, облечена в яке на ФК Цюрих и да пали цигара след цигара. Незапознатите си мислеха, че е някаква възрастна фенка. Всъщност тя не пуши в истинския смисъл и не гълта дима. Просто го изпуска през устата си. След като я видяха в Белек, кореспондентите на швейцарсите медии попитаха за съпруга й.

„Анчило е у дома в Швейцария и се грижи за Куки. Редуваме се кой да го гледа. Правим това от пет години“, беше отговорът на червенокосата дама.

Всъщност Куки е куче от породата Бяла швейцарска овчарка. Заради него Хелиане Канепа създаде цяла фенска колекция на ФК Цюрих за кучета, която може да се купи в официалния магазин на клуба. Заради червената си коса шефката на клуба е наричана от играчите и феновете Пумукъл – по името на популярния пакостлив германски анимационен герой.

Като начало Анчило е този, който се захваща с финансирането на ФК Цюрих, след като през 2006 година е избран за президент. Първоначалните му намерения въобще не са свързани с безразборното изливане на лични финансови средства в клуба, но точно това се случва през годините. Именно семейство Канепа осигурява голяма част от бюджета на клуба.

„Ако не бяха тези двамата, клубът отдавна щеше е да фалирал“, твърдят настоящи и бивши служители на ФК Цюрих.

Въпреки това се намират и недоволни. Във „Фейсбук“ има група с името „Канепа вън“. Анчило и Хелиане Канепа поляризират хората около себе си. Те самите не знаят защо е така. Но това не ги тормози. Цял живот са свикнали да се борят и живеят под мотото: „Ние двамата срещу всички останали“.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ЛИГА ЕВРОПА - СЕЗОН 2018/2019