ДР Конго победи Египет с 8:7 след изпълнение на дузпи и се класира за 1/4-финалите в турнира за Купата на африканските нации в Кот д'Ивоар. В редовното време срещата завърши 1:1, а в продълженията гол не падна. Така се стигна до дузпи, където конгоанците вкараха осем и с пропуск се отчете само Артур Масюаку, а от "фараоните" пропуснаха Мостафа Мохамед и вратарят Габаски. 

На четвъртфиналите "леопардите" ще се изправят срещу Гвинея, където играе защитникът на Ботев Пловдив Антоан Конте.

В 37-ата минута Мешак Елия се оказа най-съобразителен в наказателното поле на египтяните при разбъркване и с глава прати топката в мрежата. В добавеното време на първата част Мостафа Мохамед изравни за Египет от дузпа, отсъдена за нарушение на Дилан Батубинсика срещу Хегази.

След почивката в 53-ата минута голямата звезда на ДР Конго Сердик Бакамбу пропусна от близка дистанция, стреляйки встрани от вратата. До края на редовното време интересните ситуации липсваха и срещата влезе в продължения.

В 97-ата минута Египет остана с човек по-малко, след като Мохамед Хамди получи втори жълт и червен картон. До края на 120-те минути двата тима не успяха да създадат нищо опасно и се стигна до изпълнение на дузпи, при които по-точни бяха конгоанците и те се класираха за 1/4-финалите. 
САН-ПЕДРО, от нашия специален пратеник РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Всички осминафинални двойки в турнира:

На 27 януари (събота)
19:00 часа АНГОЛА - Намибия 3:0
22:00 часа НИГЕРИЯ - Камерун 2:0

На 28 януари (неделя)
19:00 часа Екваториална Гвинея - Гвинея 0:1
22:00 часа Египет - ДР Конго 8:7 след дузпи, 1:1 в редовното време и след продължения

На 29 януари (понеделник)
19:00 часа Кабо Верде - Мавритания
22:00 часа Сенегал - Кот д'Ивоар

На 30 януари (вторник)
19:00 часа Мали - Буркина Фасо
22:00 часа Мароко - Южна Африка