Най-горещата тема в червената част на Манчестър през последната седмица не са победите над Мидтиланд с 5:1 в Лига Европа и над Арсенал с 3:2 във Висшата лига, а един 18-годишен младеж. И сега БЛИЦ СПОРТ ще ви разкаже за него.

Маркъс Рашфорд направи впечатление, след като в първите си два мача за Манчестър Юнайтед вкара по два гола. Никой друг футболист в историята на „червените дяволи“ не беше извършвал подобно нещо в първите си две официални срещи за тима.

С двете си попадения срещу Мидтиланд, при дебюта си в мъжкия тим, Рашфорд (18 години и 117 дни) подобри клубен рекорд на Юнайтед, който стоеше непокътнат над 51 години. Той стана най-младият футболист, вкарал гол за клуба в Европа. Предишният притежател на това постижение беше легендарният Джордж Бест, който на 18 години и 158 дни се разписва при победата с 6:1 над Юргорден в Купата на панаирните градове през есента на 1964 г.

Ако случайно се чудите защо Маркъс Рашфорд празнува толкова бурно попаденията си за Манчестър Юнайтед, отговорът е прост: От детинство е фен на клуба. В стаята му още висят плакати и флагчета на „червените дяволи“.

Новата надежда на „Олд Трафорд“ е роден през 1997 г. в Манчестър в деня, в който се празнуват празниците ден на Вси светии и Хелоуин (31 октомври). Нападателят има още трима братя и една сестра. Все още живее с майка си Мел в квартал Уидъншоу, който е само на шест мили от „Театъра на мечтите“.

Маркъс Рашфорд започва да тренира футбол на петгодишна възраст в детския тим Флетчър Мос Рейнджърс, където вече рита по-големият му брат Дуейн. Клубът е известен като люпилня на таланти. От Флетчър Мос Рейнджърс за големия футбол тръгват Уес Браун, Дани Уелбек и Рейвъл Морисън. От там са и настоящите му съотборници Камерън Бортуик-Джексън и Тейлър Блекет.

Седемгодишен Рашфорд преминава в академията на Манчестър Юнайтед, а интерес е имало от страна на Ливърпул и Евертън. В същото време малчуганът е отхвърлен от Манчестър Сити, тъй като бил прекалено дребен. Холандските треньори явно още оттогава имат ключово въздействие върху кариерата на Маркъс Рашфорд. Години преди Луис ван Гаал да даде път на нападателя в първия тим на „червените дяволи“, неговият сънародник Рене Мюленстийн изиграва важна роля талантът да бъде привлечен в школата на Юнайтед.

През миналата година Рашфорд играе за тима на „червените дяволи“ в Младежката лига на УЕФА, като преди мача с ПСВ Айндховен получава капитанската лента от треньора Ники Бът и вкарва два гола на „филипсите“ при успеха с 3:0. През миналия сезон младият нападател реализира 13 гола в 25 мача за отбора на Юнайтед до 18 години. През същия шампионат играе още за тимовете до 19 и до 21 години. Има мачове за националния отбор на Англия във възрастови групи до 16 и до 18 години.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
 

ОЩЕ НЯКОЛКО ФАКТА ЗА МАРКЪС РАШФОРД
* Рашфорд вкара първите си два гола във Висшата лига на 18 години и 120 дни. Точно на същата възраст беше Уейн Рууни, когато за първи път се разписа два пъти в един мач от първенството – равенството 3:3 между Евертън и Саутхемптън през сезон 2003/04.
* Вкарвайки два гола и записвайки една асистенция при успеха с 3:2 над Арсенал, Маркъс Рашфорд стана едва шестият играч в историята на Висшата лига, който спомага за реализирането на три гола в дебюта си.
* Нападателят можеше да дебютира и по-рано във Висшата лига, тъй като беше в групата на Манчестър Юнайтед при победата с 2:1 над Уотфорд на 21 ноември и при равенството с Лестър на следващата седмица. И двата пъти Рашфорд остана неизползвана резерва.

ДРУГИ ДЕБЮТИ ЗА ЮНАЙТЕД, СРАВНИМИ С ТОЗИ НА РАШФОРД СРЕЩУ МИДТИЛАНД
* На 28 септември 2004 г. Уейн Рууни вкарва хеттрик за „червените дяволи“ при домакинската победа с 6:2 над Фенербахче в Шампионската лига. Това става един месец преди Рууни да навърши 19 години.
* 18-годишният Федерико Македа влиза като резерва в 87-ата минута на мястото на Карлос Тевес и три минути след това вкарва победния гол за победата с 3:2 над Астън Вила във Висшата лига на 5 април 2009 г.
* На 6 май 2014 г. Джеймс Уилсън (половин година преди да стане на 19 години) се разписва два пъти при победата с 3:1 над Хъл Сити за първенство
* 19-годишният Антони Марсиал влиза като резерва на мястото на Хуан Мата и вкарва гол при победата с 3:1 над Ливърпул на 12 септември 2015 г.