Разриването на финансовите подробности от договора на Лионел Меси с Барселона е на път да повтори един забравен скандал в историята на каталунците, който е с 45-годишна давност.

Вчера испанският в. „Ел Мундо“ излезе със сензационните подробности, че Меси ще вземе над 555 милиона евро за последните си четири години при „блаугранас“. Заглавието на публикацията е „Договорът, който разруши Барселона“.

Часове по-късно „Дон Балон“ обяви, че аржентинецът е бил бесен от изнесената информация, почувствал се е предаден от Барса и потвърдил намерението си да напусне през лятото.

Всъщност скандалът със заплатата на Лео Меси е на път да повтори подобна ситуация в историята на каталунците, която е отдавна забравена.

Преди 45 години „Дон Балон“ публикува на челната си страница със снимка на Йохан Кройф, а заглавието гласи: „Пореден рекорд на Кройф! 48 милиона на година. Така започват злините за Барселона“.

Това е информацията за новия договор на холандския футболен магьосник с „блаугранас“. Както е известно, Кройф играе за Барса от 1973 г.

Скоро след излизането на броя на „Дон Балон“ от 15 юни 1976 г. холандецът влиза в противоречие с клубната управа заради изнесената поверителна информация. В крайна сметка през 1978 г. напуска, за да играе в САЩ за Лос Анджелис Ацтекс, а след това и за Вашингтон Дипломатс.