Германските медии отразиха тежката загуба на Байерн с 0:4 от Реал (Мадрид) в полуфинален реванш на Шампионската лига, използвайки традиционните апокалиптични заглавия. След това обаче отделят сериозно внимание на критики към Пеп Гуардиола.
 
В Испания пък са на обратния полюс. Там засипват с похвали Реал (Мадрид) и атаката му на десетата титла от шампионския турнир на Европа, както и отдават заслуженото на треньора Карло Анчелоти, който е променил манталитета на играчите си.
 
ОТЗВУКЪТ ОТ ГЕРМАНИЯ
„Билд“: „Реал унижи Гуардиола“ - Изданието хвърля цялата вина за загубата на прекалената ротация, която треньорът използва, след като титлата в Бундеслигата беше спечелена преди месец.
 
„Абендцайтунг“: „Байерн се провали срещу Реал (Мадрид), а сега какво, Пеп?“ - Мюнхенският вестник обвинява Гуардиола, че е оставил Хави Мартинес, най-добрият играч на тима с глава, резерва. Испанецът е пратен да загрява, след като баварците получиха два гола с глава от Серхио Рамос.
 
„Цайт“: „Повече от една загуба! Какво се случи? Пеп е твърдоглав като Трапатони“ - Изданието използва игра на думи с девиза на бившия тим на Гуардиола – Барселона (Повече от един клуб). Наблегнато е на твърдоглавието на Пеп, който не се отказва от типичния си стил тики-така дори и когато е видно, че тази тактика не работи.
 
„Експрес“: „Реал катурна Байерн от европейския трон. Пеп унищожи изграденото от Хайнкес“ - Вестникът е категоричен, че Гуардиола не е успял да види слабостта на своята любима схема в дефанзивен план.
 
„Тагесцайтунг“: „Байерн 04 (Мюнхен) – Изданието използва любопитна игра с името на отбора и резултата от мача. Освен това баварците са приравнени с Шалке 04, който загуби с 1:6 като домакин на Реал (Мадрид) на 1/8-финалите. Заглавието прилича и на името на друг тим от Бундеслигата Байер 04 (Леверкузен).
 
„Фокус“: „Аут на полуфиналите! 0:4 – какво е това, Пеп. Пет грешки доведоха до катастрофата“ - Посочени са петте причини, които според изданието са довели до тежката загуба: рано убитата интрига в първенството, оставянето на Мартинес резерва, липсата на План „Б“, малкото дадени шансове на Гьотце, отсъствието на постоянен пост на терена за Филип Лам
 
„Ди Велт“: „Най-безпомощният Байерн от години! Критиките към Гуардиола не са честни“ - Това е единственото издание, което застава зад треньора на Байерн и твърди, че основните грешки, особено при първите два гола, са единствено на играчите.

ОТЗВУКЪТ ОТ ИСПАНИЯ
„Ас“: „Изгорихме Мюнхен, очакваме Десетата“ - Мадридският вестник ликува с отстраняването на Байерн и отдава заслуженото на треньора на Реал (Мадрид) Карло Анчелоти, който е променил психиката на играчите.
 
„Марка“: „Реал угаси огъня на Байерн“ - Изданието приветства успеха на „белия балет“, който е само на крачка от десетата титла от шампионския турнир на Европа. Отдава се значимото на работата на треньора Анчелоти и на реванша, който Серхио Рамос взе срещу Мануел Нойер. Както е известно, през 2012 г. испанският национал изпусна дузпа срещу Байерн на „Сантяго Бернабеу“.
 
„Ел Мундо Депортиво“: „0:4 – Краят на Байерн“ - Каталунският вестник също отбелязва победата на Реал (Мадрид), който е попречил на Байерн да стане първият клуб, защитил трофея си в Шампионската лига.
 
„Спорт“: „Реал (Мадрид) унизи Байерн и Гуардиола“ - Според изданието „белият балет“ е записал епична победа, а треньорът на Байерн Пеп Гуардиола не е намерил футболни аргументи да отговори на съперника.
 
„АВС“: „Реал ще се бори за Десетата“ - Вестникът определя победата на Реал (Мадрид) като ювелирна, а на терена Байерн е бил като карикатура.
 
„Ел Мундо“: „Реал (Мадрид) пред райската врата“ - Според изданието Реал (Мадрид) е отнесъл Байерн, който в унизението си не е успял да застраши Икер Касияс.