Най-голямото менте, появявало се в българския футбол, попадна под вниманието на „Дейли Мейл“. Английското издание направи специален материал за Грегъри Акселрод, който през лятото на 2009 г. беше на проби в ЦСКА. Пред авторитетния вестник французинът твърди, че дори е бил одобрен от тогавашния треньор на „червените“ Любослав Пенев и е щял да подпише договор.

„За първи път играх футбол пред баща ми, когато бях на 10 години. За мен усещането беше като на финал от Шампионската лига. Играхме срещу по-добър отбор, който ни разби с 4:0. Докато пътувахме към дома в колата, баща ми каза: „Грег, много съм разочарован. Много слаб футболист си. Прекалено си мързелив. Не искам повече да те виждам на футболния терен“. Бях шокиран, тъй като да играя футбол с приятелите си бяха най-хубавите ми моменти през седмицата“, признава Акселрод.

Заради семейната забрана, Грег не играе футбол между 10 и 18 години. Единственото място, където рита топка, е дворното място в дома им. Той обаче не се отказва от мечтата си да стане професионален футболист и да докаже на баща си, че е сбъркал.

Един ден на връщане от училище му хрумва идеята да създаде собствен сайт, в който да се рекламира като талант на ПСЖ с голям потенциал. Той копира репортажи на в. „Екип“, където заменя имената на звездите на тима със собствената си фамилия.

Информацията на Грег не е напълно фалшива, тъй като той играе за аматьорска формация на клуба, която се състезава в най-ниското ниво на френската футболна пирамида.

„Може и да си Кристиано Роналдо, но когато играеш за петия отбор на клуба, никой не ти обръща внимание. Футболът е много грозен“, признава Акселрод.

На 19-годишна възраст семейството му отказва да го издържа, въпреки че има сериозно богатство. Баба му наследява сериозно състояние от 15-годишната си връзка с носителя на „Оскар“ Морис Шевалие. Затова Грегъри работи в „Макдоналдс“ и живее в малък апартамент в парижките предградия.

Като част от фалшивата си фасада, Грег Акселрод един ден се промъква на терена на ПСЖ и позира за „официални“ снимки като играч на клуба. След това започва да изпраща биографията си на някои от най-големите клубове в Англия. Челси, Манчестър Сити и Арсенал го отхвърлят, но втородивизионния Суиндън му дава шанс през лятото на 2003 г. Това е един от двата случая, в които французинът минава проби в клуба.

„В първия ден от тестовете бях много зле – физически и тактически. По време на тренировката вратарят изрита топката напред и аз опитах да играя с глава, но ме удари по лицето. Всички се заливаха от смях“, признава Акселрод.

Така не получава покана да се яви за втория ден от пробите, но въпреки това се явява на базата за тренировъчен мач, който ще се играе пред феновете. Мениджърът на тима Анди Кинг решава да му даде втори шанс и го пуска за 20 минути. Предложение за договор не последва, а причината са оставените впечатления от предишния ден.

Суиндън не е единственият клуб, който взима Грег на проби. В началото на века Борнемут има финансови проблеми и за една седмица тества Акселрод през лятото на 2007 г. Дори вкарва гол в една от контролите.

По-късно същото лято Суиндън отново го кани на проби и французинът се разписва два пъти в приятелски мач, в който взимат участие още 21 играчи на тестове. Тогавашният мениджър на тима Пол Стърок обаче не му предлага договор, въпреки молбите на феновете.

Двете му попадения обаче привличат вниманието, тъй като са излъчени по „Скай Спортс“. Това води до предложение за тестове в Норич, но заради слабо представяне в контрола на втория тим е отхвърлен.

Следват още доста провалени проби. Интересното е, че Акселрод получава предложение за договор от няколко професионални клубове от Люксембург. Той обаче отказва, тъй като тези отбори са прекалено малки за амбициите му.

През 2009 г. е поканен да тренира с ЦСКА. По думите му, на „Армията“ били убедени, че наистина става дума за юноша на ПСЖ и му предлагат тригодишен договор със заплата от 15 000 паунда на месец. За съжаление обаче е разкрит от феновете на отбора.

„Два дни тренирах с отбора и в неделя треньорът каза на агента ми, че са готови да подпишем договор. Направиха ми снимки с екипа и на официалния сайт обявиха, че ще парафирам. Тогава обаче феновете на ПСЖ ме унищожиха. Един от привържениците на ЦСКА се свързал с тях чрез форумите и питал за техните впечатления за моите качества.“

„Нито един от феновете на ПСЖ не бил чувал за мен. Каза ли, че съм менте, след като проверили сайта ми. Но някои неща там са истина. Видеото от Суиндън, например. След това фенът на ЦСКА се свързал с познат журналист в София и се разпространи, че клубът ще подпише с фалшив футболист“, признава Акселрод.

Когато Грег се появил на закуска в понеделник сутринта, никой в ЦСКА не искал да се занимава с него и го помолили да се върне обратно във Франция.

След това Грегъри преминава тестове в Гърция, Кувейт и Канада. Дори за кратко играе за Мисисога Ийгълс от елитната канадска дивизия. Тук и спират надеждите му да бъде футболист.

Французинът в момента обаче гради кариера във футбола, макар и не тази, за която е мечтал. Сега е агент на млади играчи, които иска да представи на най-големите клубове, но без да използва старите си номера.

38-годишният Грегъри Акселрод дори издаде биографична книга „Про на всяка цена“, в която описва футболните си приключения и дава съвети на младите играчи. Признава, че не съжалява за нито един аспект от кратката си кариера на футболист.

„Никога не съм взимал пари от нито един отбор. Винаги сам си плащах за хотелите и самолетните билети. Единствената загуба на клубовете е, че им отнемах част от времето. Добре е, че всичките ми опити се превърнаха в една хубава и поучителна история“, признава Грег.