Европейският и световен клубен шампион Челси е изправен пред фалит и това може да стане факт след 81 дни, обяви „Сън“. Според британския таблоид, това е срокът, в който Роман Абрамович трябва да се отърве от собствеността на клуба.

Руснакът обаче няма право да получи никакви пари при сделката. Това са условията, поставени от наложените вчера нови санкции срещу милиардера и други руски богаташи, приближени до Владимир Путин. Като част от санкциите бяха замразени всички активи на Абрамович, включително и тези на Челси.

„Сините“ получиха специален лиценз за завършване на сезона. Неговият срок обаче изтича на 31 май. Ако до тази дата не бъде намерен нов собственик, Челси трябва да преустанови участието си във Висшата лига.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

Заради наложените ограничения за този период в клуба няма да постъпват финансови средства, тъй като има забрана да продава билети за мачовете, артикули с клубната емблема и да осъществява трансфери на свои играчи. Единствено на домакинските срещи е позволено да присъстват притежателите на сезонни карти. Разходите на клуба при гостуванията са ограничени до 20 000 паунда на среща.

Ако Роман Абрамович не успее по най-бързия начин да намери собственик, на когото буквално да подари „сините“, то клубът от „Стамфорд Бридж“ е изправен пред финансов колапс още преди настъпването на 31 май. Заради очертаващата се липса на приходи, следствие на наложените санкции, всеки един изигран домакински мач ще носи на Челси загуби от 600 000 паунда.

В същото време основният спонсор на „сините“ - телекомуникационният доставчик „Three“ прекрати договора си с лондончани. Компанията подписа тригодишен контракт с Челси преди сезон 2020/21. Неговата стойност е 120 милиона паунда. Това е допълнителен финансов удар по лондончани.