Изборите за президентския пост на ФИФА ще се проведат днес като част от 65-ия конгрес на световната футболна централа. Двамата конкуренти са йорданският принц Али бин ал Хюсеин и настоящият президент Сеп Блатер, който се бори за пети мандат.
 
В последните дни се разрази огромен скандал във ФИФА, след като високопоставени членове на централата бяха арестувани заради разследване на корупция, пране на пари и данъчни измами в САЩ. Освен това швейцарските власти разследват избора на домакини за световните първенства през 2018 и 2022 г.
 
Освен развитието по тези два казуса много хора се интересуват от начина, по който ще се проведе гласуването за президент на ФИФА. Агенция БЛИЦ ви представя накратко процедурата.

ИМАТ ЛИ ПРАВО КАНДИДАТИТЕ ДА НАПРАВЯТ ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ КОНГРЕСА
* Двамата кандидати ще имат по 15 минути, за да изложат своите програми пред делегатите преди провеждането на гласуването.

КОЙ ГЛАСУВА
* Всяка от 209-те национални федерации, членки на ФИФА, има право на един глас. Всички те са равнопоставени и вотът на Американски Самоа е с еднаква тежест с този на Бразилия.

КАК СЕ ГЛАСУВА
* Гласуването се извършва тайно и по азбучен ред. Победител може да бъде излъчен и след първия тур, ако събере мнозинство от 2/3 от гласовете. В противен случай се провежда втори тур, където победителят се определя с просто мнозинство – най-много събрани гласове.
* ФИФА може да проведе повторно гласуване, ако се окаже, че пуснатите бюлетини са повече от броя на гласувалите.
* Всяка федерация може да се въздържи от гласуване. При последните избори през 2011 г. шест членки на ФИФА се възползваха от това право.
 
КОЯ КОНФЕДЕРАЦИЯ С КОЛКО ГЛАСА РАЗПОЛАГА
Азия (АФК): 46 вота
Африка (КАФ): 54 вота
Европа (УЕФА): 53 вота
Океания (ОФК): 11 вота
Северна Америка и Карибския регион (КОНКАКАФ): 35 вота
Южна Америка (КОНМЕБОЛ): 10 вота