Голямата звезда и капитан на Ливърпул Стивън Джерард е взел окончателно решение за напускане на клуба в края на сезона, което се очаква да обяви официално днес, тръбят всички медии на Острова и по света.

Още през ноември миналата година мърсисайдци предложиха нов договор на Джерард, но в крайна сметка двете страни не са успели да стигнат до споразумение.

34-годишният халф и клубът би трябвало да потвърдят шокиращата новина за феновете на мърсисайдци съвсем скоро и футболистът да обясни причините за трудно взетото от него решение си. Следващата спирка в кариерата на Джерард би трябвало да е американската Мейджър лийг сокър (МЛС), откъдето засилен интерес проявяват Лос Анджелис Галакси и Ню Йорк Ред Булс.

Легендарният капитан на мърсисайдци вкара 2 гола от дузпи при домакинското равенство срещу Лестър (2:2) в първия мач и за двата тима за 2015 година, а иначе в кариерата си халфът има 695 срещи с червената фланелка, в които е отбелязал 180 гола.

Джерард е роден в Уистън, а още деветгодишен се присъединява към академията на Ливърпул и печели 11 купи с тима след дебюта му през 1998 година, когато влиза като резерва срещу Блекбърн. От октомври 2003 година е капитан на отбора, наследявайки лентата от Сами Хуупия, а най-значимото му отличие е спечелената две години по-късно Шампионска лига след драматична победа над Милан след дузпи в Истанбул.

В престоя си в Ливърпул Джерард спечели още Купата на УЕФА, два пъти ФА Къп, три пъти Купата на лигата, веднъж Къмюнити Шийлд и два пъти Суперкупата на УЕФА. Най-голямото му разочарование е, че не е ставал шампион на Англия. Наскоро Джерард излезе на трето място във вечната ранглиста по брой изиграни мачове за Ливърпул в първенството на Англия. Пред него са само Йън Калахън и Джейми Реднап.

Халфът има и 114 мача за националния отбор на Англия, за който дебютира през 2000 година, а осем години по-късно стана и капитан на „трите лъва”. След отпадането на Англия още в груповата фаза на световното първенство в Бразилия миналата година, Джерард се отказа от националния тим.