Манчестър Сити беше наказан от УЕФА с изваждане от евротурнирите за период от две години, след като беше доказано, че „гражданите“ са извършили нарушение на Финансовия феърплей в периода 2012-16 г. Освен това английският клуб трябва да плати глоба от 25 милиона паунда.

Разследването на УЕФА, подкрепено с документи изтекли през „Футбол Лийкс“ и публикувани в няколко реномирани европейски медии, доказа, че Манчестър Сити е укрил финансиране с милиони паунди от страна на собствениците от Абу Даби под формата на фиктивни спонсорски приходи.

Още при стартирането на разследването Манчестър Сити опита да блокира действията на УЕФА с жалба до Спортния арбитражен съд в Лозана. „Гражданите“ твърдяха, че документите са получени чрез хакерска атака на португалеца Руи Пинто (на снимката вдясно) от „Футбол Лийкс“, който в момента е арестуван за киберпрестъпления. Протестът на английския клуб беше отхвърлен.

От петък насам излизат все по-стряскащи новини за Манчестър Сити. Първо стана ясно, че може да бъдат отнети точки на тима от актива му за настоящия сезон. След това британските медии разкриха, че има начин подобна санкция да бъде наложена със задна дата и така е „гражданите“ вероятно ще бъдат лишени от шампионската си титла за сезон 2013/14.

Очакванията се, че ако наказанието на УЕФА остане в сила, големите звезди на тима ще напуснат „Етихад Стейдиъм“ през лятото. Същото вероятно ще стори и мениджърът Пеп Гуардиола, който има клауза, че може да си тръгне в края на сезона.

Британският финансов експерт Киърън Магуайър анализира пред „Би Би Си“, че наказанието на УЕФА вероятно ще коства доста скъпо на Манчестър Сити. Клубът може да претърпи загуби от порядъка на 400 милиона паунда. Специалистът по спортно финансиране Ник Харис обясни пред „Дейли Мейл“ по какъв начин „гражданите“ ще пострадат икономически заради отстраняването си от Шампионската лига.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Последните изнесени финансови данни на Манчестър Сити са за сезон 2018/19. Те показват, че клубът има приходи от 535 милиона паунда, но печалбата е едва 10,1 милиона. В тези приходи се включват 100 милиона от участие в Шампионската лига. От тях 86 млн. са под формата на премия от УЕФА, а останалата част идва продажби на билети, атрибути, храни и напитки на домакинските мачове в турнира и рекламни договори. Липсата на тези 100 милиона паунда ще означава, че „гражданите“ ще имат загуба от 90 милиона. Такъв ще е негативният финансов ефект, ако Сити пропусне сезон 2020/21 на Шампионската лига. Още по-сериозно ще е и резултатът, ако наказанието е за две години.

В този момент започва омагьосаният кръг. Ако Манчестър Сити декларира икономически загуби за следващия сезон, то ще има ново нарушение на правилата за Финансовия феърплей, тъй като ще са похарчени повече пари, отколкото ще са приходите. Това може да бъде облекчено с продажбата на най-добрите играчи, с което ще се увеличат приходите и ще спаднат разходите за заплати, които за миналия сезон са били в рамките на 315 милиона паунда.

Не е ясно дали и част от глобалните партньори на Манчестър Сити, включително „Пума“ и „Нисан“, няма да преразгледат условията на спонсорските си договори с клуба. За миналия сезон „сините“ от Манчестър имат рекламни приходи от 229 милиона паунда, което значително надвишава тези на големите им конкуренти във Висшата лига Ливърпул (186 млн.) и Челси (185 млн.) - отбори с изключително по-голяма фенска база в световен мащаб.

Търговските приходи на Манчестър Сити са толкова големи, тъй като 130 милиона от тях идват от фирми в ОАЕ, които са под огромното влияние на шейх Мансур. Счита се, че само авиокомпанията „Етихад“ плаща 80 милиона, за да стои нейното име на фланелките на тима, като име на стадиона и върху тренировъчната база. Телекомуникационната „Етислат“ дава 16,5 милиона, а туристическият оператор „Визит Абу Даби“ - 19,75 млн. Корейската“Нексен“ плаща по 10 милиона паунда на години, за да стои логото й на ръкавите на екипите. Тази сделка стана факт, след като корейската фирма за автомобилни гуми влезе в стратегическо партньорство с банковия фонд „Мудабала“ от ОАЕ.

Управата на Манчестър Сити вече обяви, че ще обжалва наказанието пред Спортния арбитражен съд. Ръководителите на клуба бяха категорични, че разполагат с необходимите документи, за да оборят доказателствата на УЕФА. Европейската футболна централа има неприятен опит от съдебни битки с „гражданите“. През 2014 г. английският клуб беше глобен с 49 милиона паунда за нарушение на Финансовия феърплей, но в крайна сметка санкцията беше намалена на 16 милиона. Тогава президентът на клуба Халдон ал Мубарак се закани, че по-добре да даде 30 милиона паунда на най-добрите адвокати в света и да съди УЕФА през следващите 10 години, отколкото да даде тези пари за глоба.

През лятото Манчестър Сити доказа, че може да се пазари успешно с управляващите футбола на най-високо ниво. През август клубът беше заплашен от ФИФА със забрана за трансфери заради нарушаване на правилата при привличане на непълнолетни футболисти. „Гражданите“ се разминаха само с глоба. Тя беше подкрепена от Английската Футболна асоциация, което вбеси Челси, който беше лишен от правото да привлича нови играчи заради същото провинение. Това обвинение на Сити отново беше базирано на документи от „Футбол Лийкс“, които показваха, че е направено нелегално плащане на агента на Джейдън Санчо, за да може младият футболист да премине от школата на Уотфорд в тази на Манчестър сити. Тогава настоящият английски национал е на 14 години.

Не е ясно кога ще излезе решението на Спортния арбитражен съд относно обжалването на наказанието за участие в Шампионската лига. Това означава, че най-вероятно Манчестър Сити ще може да участва в турнира през следващия сезон, ако институцията в Лозана не излезе с решение преди края на август. Подобен беше случаят с Милан, който през 2018 г. беше изваден от евротурнирите за две години. Наказанието трябваше да влезе в сила от настоящия сезон. „Росонерите“ обжалваха пред Спортния арбитраж и получиха позволение на участват в Лига Европа. Преди началото на сезона италианският клуб изрично настоя да изтърпи една година от наказанието с незабавен ефект и Милан не участва в евротурнирите.

Ако наказанието на Манчестър Сити бъде потвърдено, това пък ще даде шанс на тим извън Топ 4 на класирането във Висшата лига да участва в Шампионската лига. Според правилата на УЕФА, ако отбор има забрана за участие в континенталните турнири, то мястото му се заема от следващия в класирането, който не се е класирал за Европа и стига този клуб да отговаря на лицензионните изисквания. Това означава, че петият в класирането (за момента Тотнъм) има шанс също да се класира за Шампионската лига. Шестият пък получава възможност да играе в Лига Европа. Според настоящото класиране тази позиция се заема от Шефилд Юнайтед.

Трябва да се отбележи, че до края на сезона има още 12 кръга. Разликата между четвъртия Челси и деветия Манчестър Юнайтед е шест точки, а тази вечер двата тима играят един срещу друг. Победа за „червените“ дяволи ще ги доближи на две точки зад Тотнъм и на една след Шефилд Юнайтед.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ