Турските власти са задържали 38 души, които са подозирани в умишлено набедяване на играчи и шефове на Фенербахче в уреждане на мачове при разследване през 2011 г.

Националната новинарска агенция „Anadolu Agency“ обяви, че властите имат заповеди за арест на 64 човека, които са подозирани в заговор срещу управата на „канарчетата“.

Поне 38 са задържаните в Истанбул и още 27 града. Сред заподозрените има бивши полицейски шефове, адвокати и поне един журналист. Те може да бъдат съдени за принадлежност към терористична организация и разпространение на незаконни записи. Счита се, че всички замесени са членове на базирана в САЩ мюсюлманска организация.

През 2011 г. няколко шефове на Фенербахче, включително и президентът Азиз Йълдъръм, бяха арестувани и съдени за участие в схема с уреждане на мачове. Преди година всички те бяха оправдани след провеждането на нов процес.

От управата на „канарчетата“ дълго време твърдяха, че скандалът е организиран от прокурори и полицаи, свързани с ислямското движение „Фетулах Гулен“, което се опитвало да вземе под свой контрол един от най-големите футболни клубове в Турция.