Бразилската агенция по санитарен надзор (Anvisa) даде обяснение защо се е стигнало до нахлуването на нейни служители и полицаи на терена на стадион „Нео Куимика Арена“ в Сао Паоло, което доведе до прекратяването на световната квалификация между Бразилия и Аржентина.

„Аржентинските национали бяха предупредени да не напускат хотела си и да останат под карантина още при пристигането си. Разбрахме, че четирима техни играчи са скрили, че са били в Англия през последните седмици. Преди началото на мача наши служители отидоха в хотела, за да ги депортират от страната. Оказа се, че отборът е заминал за стадиона. Докато и ние стигнем до там, мачът вече беше започнал. Присъствието на полицията имаше само една цел – да се осигури безпрепятсвеното придвижване на аржентинския тим до летището“, обявиха от Anvisa.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Относно бъдещето на мача тепърва се очаква решение на ФИФА. Самото прекратяване на световната квалификация доведе до официални позиции от страна на Аржентинската футболна асоциация и на Бразилската футболна конфедерация.

„Трябва да отбележим, че делегацията на националния ни отбор се намираше на територията на Бразилия от 8 часа сутринта на 3 септември. Съблюдавахме всички наложени санитарни протоколи, съобразени с наредбите на КОНМЕБОЛ за нормалното развитие на квалификациите за Мондиал 2022. Сега всички доклади, включително тези на съдиите, ще бъдат предадени на ФИФА. Футболът не бива да става жертва на подобни епизоди, които навреждат на имиджа на спорта“, заявиха от аржентинската централа.

„Бразилската футболна конфедерация подчертава, че в никакъв случай не е правила опит за вмешателство относно въпросите за спазване на санитарните протоколи, наложени от държавните власти относно хората, влизащи на територията на страната. Нашата роля винаги е била да подпомагаме взаимното разбиране на всички въвлечени организации и да се изпълнят всички протоколи за провеждане на мача“, пише в официалното съобщение на Бразилската футболна конфедерация.

Както е известно, мачът между Бразилия и Аржентина беше прекратен още в самото начало, след като служители на Anvisa и полицията нахлуха на терена. Причината за това са аржентинските национали Емилиано Мартинес, Емилиано Буендия, Джовани Ло Селсо и Кристиан Ромеро, които играят във Висшата лига за Астън Вила и Тотнъм, е трябвало да се подложат на 14-дневна карантина според правилата в Бразилия.

 „Тази ситуация силно ме разстройва. Не искам да търся виновниците за случилото се. Сигурно е, че моментът не беше подходящ властите да се намесват. Трябваше да бъде празник за феновете, които да видят едни от най-добрите футболисти в света. Нито един път не ни съобщиха, че не можем да проведем мача. Ние искахме да играем, бразилците също“, коментира селекционерът на Аржентина Лионел Скалони.