Председателят на националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски днес намекна, че скоро може да бъде дадена зелена светлина за провеждане на масови физически занимания и спорт на открито. Това означава, че вероятно не е далеч времето, когато футболното първенство в efbet Лигата ще бъде подновено.

Феновете обаче тръпнат и в очакване на рестарта на големите футболни шампионати в Европа. Сайтът на английската спортна телевизия „Скай Спортс“ направи кратко представяне на готовността за подновяване на най-силните първенства на Стария континент. УЕФА вече обяви, че планира Шампионската лига и Лига Европа да се доиграят през август, след като националните шампионати бъдат приключени.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА
Днес оборите и управата на Висшата лига ще проведат допълнителни разговори, на които ще бъде обсъдена възможността за подновяване на мачовете през юни при закрити врати. От дни се коментира вероятната дата – 8 юни. 20-те клуба ще коментират документите по т.нар. „Проект Рестарт“, който ще регламентира спазването на безопасността на играчите, правилата за провеждане на тренировките и дори избирането на неутрални стадиони за мачовете. За да бъде пристъпено към подновяване на първенството във Висшата лига, а и за всички нива на английския футбол, ще трябва да се стигне до ново облекчение на наложените от правителството рестрикции заради пандемията от коронавирус. Това се очаква да стане на 7 май.

ГЕРМАНИЯ, БУНДЕСЛИГА
Отборите са готови да подновят да рестартират шампионата на 9 май. За това обаче се очаква решението на канцлера Ангела Меркел и на правителствата на отделните провинции. Очаква се това да стане през другата седмица, което най-вероятно ще провали плановете за рестарт през следващия уикенд. Затова сигурно ще се наложи прилагането на План Б за подновяване от 16 май. Вече има изградена програма за провеждането на мачове при закрити врата, в които е описано точно колко точно хора ще имат достъп до стадионите. Предвидено е и отборите да минават тестове за коронавирус два дни преди мачовете. Това означава 20 000 изследвания до края на сезона, а само това ще струва на Германската футболна лига 3 милиона евро.

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН
Министърът на здравеопазването Салвадор Ия изрази позиция, че професионалният футбол в Испания няма да се поднови преди лятото. Мачове в страната не се играят от 12 март, само два дни преди обявяването на национална карантина. Испания е най-засегнатата от COVID-19 държава в Европа, като има почти 240 000 документирани заразени и над 24 000 смъртни случаи. Ла Лига вече обяви, че първенството със сигурност няма да се поднови преди края на май, а окончателното решение за рестарта на шампионата в Примера дивисион ще бъде взето от здравните власти, ръководени от Ия.

ИТАЛИЯ, СЕРИЯ „А“
Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че професионалните спортни отбори може да подновят тренировки от 18 май. Първенството в Серия „А“ беше спряно на 9 март, когато правителството постави цялата държава под карантина. От Калчото има да се изиграят още 12 кръга, плюс още четири отложени срещи от 25-ия кръг. Освен това Купата на Италия беше спряна след изиграването на първите полуфинали. Разрешението на Конте означава, че най-вероятно първенството ще може да бъде подновено през юни, въпреки че италианският премиер призна, че за това ще бъде необходимо ново решение.

ФРАНЦИЯ, ЛИГА 1
Само преди ден първенството беше прекратено окончателно, а ПСЖ обявен за шампион. Парижани, за които това е седма титла за последните осем години, имаха 12 точки аванс пред Марсилия при спирането на сезона през март. Първоначалните намерения бяха за подновяване на първенството на 17 юни и завършването му на 25 юли. След това обаче дойде решението на властите в страната, което принуди Професионалната футболна лига да прекрати шампионата. Това доведе до недоволството на няколко клуба, които обещаха да заведат съдебни дела заради обявеното крайно класиране. ПСЖ и Марсилия и се класират за групите на Шампионската лига, а Рен ще играе в третия квалификационен кръг на турнира. Лил се класира директно за групите на Лига Европа, но не е ясно кои ще бъдат другите френски участници в турнира. Това трябваше да бъде определено с финалите на Купата на Франция (Сент Етиен – ПСЖ) и Купата на Лигата (ПСЖ – Лион), като двата турнира още не са прекратени официално. Ако Сент Етиен и/или Лион спечелят трофеите, то ще играят в Лига Европа. Ако ПСЖ спечели Купата на Франция, тогава Ница отива в Европа. В случай, че парижани триумфират с Купата на Лигата, тогава за евротурнирите се класира Реймс.

ХОЛАНДИЯ, ЕРЕДИВИЗИ
Шампионатът в холандското първенство беше прекратен преди седмица, след като правителството излезе със забрана на всякакви масови мероприятия до септември. За разлика от Франция, в Ередивизи не определиха шампион. Няма да има промоции и изпадащи. Класирането към момента на прекратяването се приема за крайно и според него ще бъдат определени участниците в евротурнирите. При спирането на шампионата Аякс беше лидер, но само заради по-добра голова разлика от АЗ Алкмаар. Двата тима бяха с 56 точки. Аякс ще играе в плейофите за класиране в групите на Шампионската лига. АЗ Алкмаар ще участва във втория квалификационен кръг на най-силния континентален клубен турнир. Фейенорд става директен участник в групите на Лига Европа, докато ПСВ Айндховен и Вилем II ще играя във втория квалификационен кръг на турнира.

ПОРТУГАЛИЯ, ПРИМЕЙРА ЛИГА
Всички мачове в страната бяха спрени на 12 март. До края на шампионат има да се изиграят още 10 кръга. За момента Португалската футболна лига е декларирала планове да завърши сезона до края юли. Футболната асоциация на провинция Алгарве вече изрази готовност да бъде домакин на всички оставащи мачове до края на шампионата, ако бъде прието срещите да се проведат на неутрални терени и без публика.
Превод от английски на Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!