Голямата звезда на Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо направи трогателно обръщение за сбогуване с бившия мениджър Оле Гунар Солскяер, но за португалеца това е четвърти изритан треньор за изминалите две години и половина. Има ли нападателят вина за това? Провалят ли се специалистите заради „проклятието Роналдо“?

Както сърдечното изявление на португалеца показва, в случая със Солскяер няма някакви лични причини, които да доведат до уволнението на норвежеца след четири загуби в последните пет срещи от Висшата лига. Въпреки това Роналдо е упрекван, че е подронил авторитета на треньора – когато е сменян и след това се опитва да му помага край страничната линия, или когато нахлува бесен в съблекалнята, както се случило след 1:1 с Евертън. Във въпросния мач Роналдо не бе сред титулярите.

След изненадващото завръщане на Роналдо в Юнайтед, Солскяер трябваше да го интегрира в схемата си. Някои от играчите пък се изнервили от високомерието и перфекционизма на португалеца, който според английските медии бил шокиран от състоянието на тима в сравнение с първия му престой на „Олд Трафорд“.

Солскяер не успя да се справи с повишените очаквания към тима след трансфера на Роналдо, въпреки че има добри отношения със суперзвездата. Това обаче не бе така при всички треньорски изритвания в отборите, където игра Роналдо през последните години.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

При Масимилиано Алегри през 2019 година в Торино например нещата бяха напълно различни. Ювентус спечели дубъл, но Алегри се оплака, че Роналдо забавя развитието на отбора, отнемайки от времето за изява на младите играчи. Шефовете на „бианконерите“ обаче не бяха на това мнение и накрая Алегри бе освободен. И с неговия наследник Маурицио Сари португалецът не се разбираше добре, като от самото начало помежду им имаше търкания, ескалирали през ноември 2019 година след втора смяна за Роналдо в рамките на седмица.

Роналдо критикуваше тактиката на Сари, защото му липсвала подкрепа в атака. Треньорът пък говореше за проблемите в коляното, които държели Роналдо далеч от най-добрата му форма, докато той тренирал съвсем нормално за националния тим на родината си. След отпадането на 1/8-финал в Шампионската лига от Олимпик (Лион) Сари трябваше да си тръгне от Торино, а Роналдо не изглеждаше да е тъжен от това.

Към третия си треньор в Ювентус, легендата на клуба Андреа Пирло, Роналдо  имаше голям респект, въпреки че специалистът открито го критикуваше. Успехите обаче не бяха на лице и Пирло също бе освободен.

„Той навреди на отбора, тъй като бяхме твърде зависими от него. Всички си мислеха, че само заради него ще печелим“, признава бившият съотборник на португалеца Леонардо Бонучи. След това Ювентус си върна Алегри, а Роналдо избяга към Манчестър.

След посочените примери за бъдещия мениджър на Манчестър Юнайтед изглежда най-голямото предизвикателство ще е да има успехи с тима и добри отношения с Роналдо. На предните четирима треньори това не им се удаде.

Sport Bild
Превод на Георги Красимиров Георгиев, БЛИЦ