Реал (Мадрид) и Барселона завършиха 2:2 на "Сантяго Бернабеу" в първи сблъсък от финала за Суперкупата на Испания. "Белият балет" превъзхождаше през целия мач и логично поведе с гол на Месут Йозил в 13-ата минута, а Барселона успя да изравни с първия си удар в очертанията на вратата на Касияс чрез Давид Видя в 36-ата минута. Каталунците направиха пълен обрат в 45-ата минута, когато Лионел Меси вкара за 1:2 и изравни рекорда на Христо Стоичков от 6 попадения за Барса в мачове за Суперкупата на Испания. Все пак след почивката Реал (Мадрид) успя да изравни с гол на Чаби Алонсо в 54-ата минута.

Домакините започнаха по-настървено и още в 9-ата минута Бензема засече с глава центриране на Кристиано Роналдо отляво, но ударът му бе отразен с вещина от Виктор Валдес. Само четири минути по-късно Бензема развинти Ерик Абидал и подаде към непокрития в наказателното поле на гостите Месут Йозил, който с техничен удар прокара топката покрай Виктор Валдес за 1:0. Малко след това и Кристиано Роналдо се опита да изненада Валдес с удар отдалеч, но стражът на каталунците успя да отрази удара. Барса предпочиташе предимно да разиграва топката и в първия половин час не застраши нито веднъж вратата на Икер Касияс. В 31-ата минута Бензема отново стреля опасно от далечна дистанция и под ъгъл, но Валдес бе на мястото си и спаси. Пет минути по-късно с първия си удар в очертанията на противниковата врата Барса изравни чрез Давид Вия, който с феноменален параболичен изстрел от около 23 метра прехвърли Икер Касияс за 1:1. До края на полувремето „кралският клуб” отново установи натиск, но удари на Бензема и Роналдо не намериха целта.

В последната минута на първата част Пепе и Кедира се подхлъзнаха и Лионел Меси успя да открадне топката, слек което излезе сам срещу Касияс и хладнокръвно реализира за пълния обрат - 1:2. Така аржентинецът изравни рекорда на Христо Стоичков за най-много вкарани голове в мачове за Суперкупата на Испания с екипа на Барселона. И двамата вече имат по 6 попадения на сметката си, но Камата вече не играе и Меси може да го задмине още след 3 дни. Рекордът за най-много попадения в тези мачове изобщо държи Раул Гонсалес, който в изданията през 1997, 2001 и 2003 се разписа 7 пъти, но и неговото постижение е сериозно застрашено.

След почивката домакините отново започнаха по-активно и усилията им бяха възнаградени в 54-ата минута, когато при изпълнение на корнер отляво последва разбъркване в наказателното поле на каталунците. Все пак Пепе успя да върне топката към Чаби Алонсо, който от границата на наказателното поле разстреля Виктор Валдес за 2:2. Малко след това Реал (Мадрид) можеше да стигне до пълния обрат, но Пепе не намери очертанията на вратата след центриране на Кристиано Роналдо от фаул, а топката се разходи на метър през цялото протежение на вратата на Барса, без да бъде засечена от никой. Натискът на Реал продължи и в 64-ата минута пред Кристиано Роналдо се разкри чудесна възможност за гол, но страничният му удар отблизо се оказа доста слаб и Валдес успя да спаси. Три минути по-късно Бензема засече с глава центриране отляво, но отново Валдес успя да се намеси и да предотврати гола. В следващите атаки на „белия балет” пък Роналдо на два пъти отправи слаби удари, които не затрудниха Валдес.

Постепенно темпото на игра спадна и дойде време и Барселона да напомни за себе си през втората част. В 77-ата минута Меси стреля опасно от пряк свободен удар от около 27 метра, но не намери очертанията на вратата. Пет минути по-късно Валдес не се намеси уверено след удар на Кайехон и при падането си на терена закачи с ръка крака на Кристиано Роналдо, който веднага се строполи на земята и поиска дузпа, каквато не получи. В 87-ата минута Педро пък нахлу в наказателното поле на домакините и също падна за дузпа след съприкосновение с бранител, но и той не получи такава. До края не се случи нищо интересно и всичко ще се решава на реванша след 3 дни. Мачът на "Камп Ноу" е в сряда срещу четвъртък от 00:00 часа българско време.

Реал (Мадрид) - Барселона 2:2

1:0 Месут Йозил (13), 1:1 Давид Вия (36), 1:2 Лионел Меси (45), 2:2 Чаби Алонсо (54)

Жълти картони: Кедира, Алонсо, Коентрао (Реал); Алексис, Алвеш (Барса);
Съдия: Тейшейра Витиенес (Кантабрия)
Стадион: "Сантиаго Бернабеу", Мадрид

Реал (Мадрид) (4-2-3-1):
Икер Касияс - Серхио Рамос, Пепе, Рикардо Карвальо, Марсело - Сами Кедира (58-Кайехон), Чаби Алонсо - Анхел Ди Мария (54-Фабио Коентрао), Месут Йозил, Кристиано Роналдо - Бензема (81-Игуаин)

Барселона (4-3-3): Виктор Валдес - Даниел Алвеш, Хавиер Масчерано, Ерик Абидал, Адриано Кореа (62-Пике) - Сейду Кейта, Тиаго Алкантара (58-Шави), Андрес Иниеста - Лионел Меси, Давид Вия (74-Педро), Алексис Санчес