Испанският национал и футболист на Манчестър Сити Родри е новият носител на "Златната топка"! Халфът триумфира с наградата, след като спечели Висшата лига на Англия и Суперкупата на Европа с "гражданите", както и eвропейското първенство с "Ла роха". 

Родри е първият испанец, който печели "Златната топка" след Луис Суарес през 1960 година. 

"Невероятна вечер за мен. Благодаря ви! Искам да благодаря на много хора за тази чест. На първо място благодаря на всички, които са гласували за мен. Специален ден за моето семейство и за Испания. Най-важният човек за мен е моята годеница - 8 години сме заедно. Този път нямаше да е същият, ако теб те нямаше, обърна се победителят съм своята любима жена.

- Благодаря и на моето семейство, че ми помогнаха да направя правилните стъпки. Не мога да забравя и един специален човек на име Пабло. Винаги ме е подкрепял и знаеше, че някой ден ще стигна дотук. Не мога да повярвам, че го постигам това. Благодаря на Манчестър Сити, съотборниците от там и от испанския национален тим...Победата е за цяла Испания. 
Най-сетне и ние, халфовете излизаме под светлините на прожекторите. Като 16-годишно момче имах мечти, но никога не съм очаквал, че ще стигна дотук. Бях се отказал направо от футбола, казах си: "Дотук". Плаках...Казах на родителите си, че спирам. Те обаче ме разубедиха и ме върнаха в играта. После всичко е история...Благодаря на всички...", заяви емоционално Родри.

"За мен това е много специален момент. Не мога да повярвам, че го постигнах. Благодаря на всички, които ми помогнаха. На Луис де ла Фуенте затова, че ми се довери. На моите съотборници. На Дани Карвахал, който получи същата контузия като мен, също заслужава да бъде тук. Знам, че тук Ламин Ямал може да е също на моето място. Знам, че един ден ще е на моето място. Радващо е че след толкова години имаме победител испанец. Този трофей не е само мой. Той принадлежи на целия испански футбол и отива на всички, които не са го спечелили: Шави, Иниеста, Икер Касияс, Серхио Бускетс", добави още той. 

Дефанзивният халф остави след себе си Винисиус, Джуд Белингам и Даниел Карвахал. 

Родри триумфира с наградата, след като спечели Висшата лига и Суперкупата на Европа с "гражданите" и европейското първенство с "Ла роха".

Наградата му бе връчена от носителя на трофея за 1995 г. Джордж Уеа.

Преди церемонията се считаше, че фаворит за приза е Винисиус, но в последните часове стана ясно, че бразилецът няма да пътува за френската столица, както и целия отбор на Реал бойкотира церемонията.

Самият Родри пристигна на церемонията с патерици, тъй като лекува контузия.

 

Най-ценното индивидуално отличие във футбола – „Златната топка“, беше връчено на церемония в Театър дю Шатле в Париж. 

Тази година започва нова ера в „Златната топка“, тъй като за първи път от 2003 година насам сред номинираните не са осемкратният победител Лионел Меси и Кристиано Роналдо, триумфирал пет пъти. Освен това наградата вече се организира в партньорство между списание "Франс Футбол" и УЕФА.

Първи СНИМКИ на Стоичков от бляскавата церемония

Според последните информации основен фаворит за приза е футболистът на Манчестър Сити Родри. Вече стана ясно, че Реал (Мадрид) e отменил своя полет до френската столица, след като "кралете" са разбрали, че Винисиус Жуниор няма да бъде победител. 

В 68-то издание на "Златната топка" ще бъде наградена и най-добрата футболистка в света. Очакванията са испанката Айтана Бонмати да спечели за втори пореден път. Награди ще има още за най-добрия треньор при мъжете и жените, най-добрия млад футболист, най-добрия вратар, най-добрия клубен отбор в мъжкия и женския футбол. 

Организаторите обявяват топ 30 в обратен ред:


1. Родри (Манчестър Сити/ Испания)
2. Винисиус Жуниор (Реал Мадрид/ Бразилия)
3. Джуд Белингам (Реал Мадрид/ Англия)
4. Дани Карвахал (Реал Мадрид/ Испания
5. Ерлинг Холанд (Манчестър Сити/Норвегия)
6. Килиан Мбапе (ПСЖ, Франция/ Реал Мадрид)
7. Лаутаро Мартинес (Интер/ Аржентина)
8. Ламин Ямал (Барселона/Испания)
9. Тони Кроос (Реал Мадрид/Германия)
10. Хари Кейн (Байерн Мюнхен/ Англия)
11. Фил Фоудън (Манчестър Сити/Англия)
12. Флориан Вирц (Байер Леверкузен/Германия)
13. Дани Олмо (Барселона/Испания)
14. Адемола Лукман (Аталанта/Нигерия)
15. Нико Уилямс (Атлетик Билбао/Испания)
16. Гранит Джака (Байер Леверкузен/Швейцария)
17. Федерико Валверде (Реал Мадрид/Уругвай)
18. Емилиано Мартинес (Астън Вила/Аржентина)
19. Мартин Йодегор (Арсенал/Норвегия)
20. Хакан Чалханоглу (Интер/Турция)
21. Букайо Сака (Арсенал/Англия)
22. Антонио Рюдигер (Реал М/Германия)
23. Рубен Диаш (Манчестър Сити/Португалия)
24. Уилям Салиба (Арсенал/Франция)
25. Коул Палмър (Челси/Англия)
26. Деклан Райс (Арсенал/Англия)
27. Витиня (ПСЖ/Португалия)
28. Алекс Грималдо (Леверкузен/Испания)
29. Артьом Довбик (Рома/Украйна)
29. Матс Хумелс (Рома/Германия)