ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Байерн официално назначи Томас Тухел за треньор на отбора. 49-годишният специалист наследява на поста Юлиан Нагелсман. Тухел подписа договор с баварците до 2025 г. В понеделник ще проведе първата си тренировка с мюнхенския гранд. Следваща събота ще дебютира начело на тима в Бундеслигата в голямото дерби срещу бившия си отбор Борусия (Дортмунд).

Изненадваща промяна в Байерн, която за момента световните медии определят като треньорската смяна на годината, повдигна много въпроси. Най-тиражираният германски вестник „Билд“ дава отговори на голяма част от тях.

* От кога датират преговорите с Томас Тухел за смяна на Нагелсман?
След загубата с 1:2 от Байер (Леверкузен) преди седмица шефовете на Байерн са осъществили първи контакт с Олаф Майнкинг – агента на Томас Тухел. Интензивните преговори са били проведени през последните няколко дни.

* Защо Тухел вече няколко месеца живее в Мюнхен и била ли е подготвяната треньорската смяна през това време?
49-годишният специалист има апартамент в града от много години. Той не го продаде дори, когато застана начело на ПСЖ, а след това и на Челси. След развода бившата му съпруга и децата се настаниха именно в това жилище. След като беше уволнен от Челси, Тухел се завърна в Германия и също заживя в Мюнхен, за да е по-близо до децата си. За целта през януари си купи нов апартамент в града.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

* Колко добре ще го приемат в Байерн?
Той вече беше кандидат за треньорския пост на отбора през 2017 г. (като вероятен заместник на Карло Анчелоти) и през 2018 г. (като наследник на Юп Хайнкес). През февруари 2018 г. Дори е имал тайно посещение в Мюнхен, където в продължение на три часа е разговарял с Хасан Салихамиджич. Планираната среща с тогавашния президент Ули Хьонес така и не се е осъществила.
Оттогава шефовете на баварците следят развитието на треньорската кариера на Тухел и са били впечатлени от два факта. На първо място е начинът, по който треньорът е успял да се справи в работата си със суперзвезди като Неймар и Килиан Мбапе в ПСЖ. Вторият е свързан с начина, по който в Челси превърна група млади играчи в топ футболисти, които бяха подчинени на клубната философия. В добавка вече се е доказал като успешен в мачовете си срещу Пеп Гуардиола, именно срещи водения от испанеца Манчестър Сити предстоят на четвъртфиналите на Шампионската лига.

* Има ли роля в сделката агентът Пини Захави, който не е обичан от феновете на Байерн заради ролята му при напускането на Роберт Левандовски в посока Барселона?
Агентът на Томас Тухел – Олаф Майнкинг, който започва кариерата си в музикалния бизнес, е промотиран във футбола именно от Захави. Това не означава, че сега мениджърът на Левандовски има участие в сделката. Самият Майнкинг има добри връзки с Байерн заради преговорите от 2017 и 2018 г.

* Кои играчи може да извлекат полза от назначението на Тухел?
Счита се, че големите победители по тази тема са Матиас де Лихт и Бенжамен Павар, които новият треньор искаше да привлече в Челси. Томас Тухел отлични познава качествата на Ерик-Максим Чупо-Мотинг, с когото работи в ПСЖ и Майнц. Друг печеливш може да се окаже Мануел Нойер, който в последните седмици имаше обтегнати отношения с Нагелсман заради уволнението на треньора на вратарите Тони Тапалович.

* Кого Тухел води със себе си в Байерн?
Взима дългогодишните си асистенти Жолт Льов и Арно Михелс.

* Ще има ли сериозна тактическа промяна?
Това едва ли ще се случи. В Челси Томас Тухел също залагаше да формация с трима защитници, а освен това обича да използва атакуващи халф-бекове като Алфонсо Дейвис и Жоао Кансело. Новият треньор на баварците не е твърд привърженик на определена тактическа формация, а се нагажда според наличните футболисти.

* Как реагира ръководството на Бундеслигата на изненадваща смяна?
* Шефът на Германската футболна лига и на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Вацке, който преди години привлече Тухел на работа при „жълто-черните“, заяви: „Добре дошъл отново, Томас Тухел!“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК