Вълшебната футболна приказка за Брадфорд продължава! Момчетата на треньора Фил Паркинсън продължиха фантастичното си представяне в турнира за Купата на лигата. Астън Вила спечели с 2:1 полуфиналния мач-реванш, но отпадна след поражението с 1:3 в първата среща.

По пътя до тук “петлите” взеха скалповете на елитните Уигън и Арсенал, а сега го сториха и с тима на Стилиян Петров. Отборът от Лига 2 вече вижда пред себе си и мечтания финал на “Уембли”.

Иначе феновете на “Вила Парк” таяха надежди за класиране напред. В 23-ата минута белгийският национал Кристиан Бентеке засече от въздуха едно центриране на Бенет и прати топката зад гърба на стража Мат Дюк – 1:0 Четири минути по-късно пък гол на Стивън Айрлънд бе отменен заради засада. Секунди преди почивката отново Бентеке пропусна от чиста позиция, след като се опита да вкара с гърди.

В стремежа си да вкара още голове домакините се оголиха в защита и бяха наказани. В 55-ата минута при едно центриране от корнер Джеймс Хансън надскочи всички в пеналта на Вила и заби топката в мрежата – 1:1! Домакините изпаднаха в шок, от който така и не се отърсиха до края на мача. Брадфорд дори можеше да обърне резултата в 73-ата минута, когато Гари Томпсън тресна гредата.

В 89-ата минута Андреас Вайман все пак вкара втори гол за Вила, възползвайки се от дълъг пас и неразбирателство в защитата на съперника. Той преодоля и вратаря Дюк и прати топката в празната мрежа за 2:1. Така с всичките си звезди Астън Вила бе елиминиран от отбор, който е направил селекция за...7500 паунда. Да, няма грешка. Брадфорд е платил трансферна сума – 7500 паунда, единствено за нападателя си Джеймс Хансън преди пет сезона. Всички останали титуляри, които излязоха срещу Вила, са свободни агенти и не струват нито 1 паунд!

Това е най-големият успех в историята на Брадфорд – клуб от Лига 2, или четвъртото ниво на местната футболна пирамида. Мениджър на тима е 45-годишният Фил Паркинсън, а повечето от неговите герои са местни момчета, които имат основна професия и тренират в свободното си време. “Петлите” станаха едва вторият отбор от четвъртото ниво на английския футбол, който стига до финала на турнира след Рочдейл през 1962 година. В спор за трофея Брадфорд ще срещне победителя от сблъсъка между Челси и Суонзи.