България приема Парагвай в контролна среща. Това не е само ще е историческото първо гостуване на национален отбор от Южна Америка на наша територия, но и дебют за новия селекционер на „лъвовете“ Георги Дерменджиев.

Тази вечер на стадион „Васил Левски“ българският треньор ще води тактически двубой с колегата си Едуардо Берисо. 49-годишният аржентинец е известен в Европа предимно с работата си в испанските Селта, Севиля и Атлетик (Билбао). БЛИЦ СПОРТ ви представя кариерата на специалиста, придружена със снимки от различните й етапи.

* Едуардо Берисо е роден на 13 ноември 1969 г. в Крус Алта (Аржентина), а през 1988 г. стартира професионалната си кариера в Нюелс Олд Бойс. За 18 години в професионалния футбол е играл за шест отбора от четири страни – аржентинските Нюелс Олд Бойс и Ривър Плейт, мексиканския Атлас, френския Олимпик (Марсилия) и испанските Селта и Кадис.

 

* Престоят му в Марсилия е кратък, тъй като не успява да се адаптира, но е белязан със скандален край. Малко след напускането на Франция Берисо е цитиран от мексиканското издание „Ла Кроника де Хой“ да казва: „Във френския футбол има банда педали. Има толкова много хомосексуалисти. Постоянно те провокират, пипат по интимни места и по задника, за да видят дали ще им дадеш някакъв сигнал. Чувствах се омерзен да ползвам един душ с хомосексуалисти, които постоянно те гледат отзад с желание. Те ставаха доста емоционални, когато се съблечеш“. Берисо веднага излиза с опровержение пред аржентинския „Кларин“: „Това е лъжа! Не е сериозно. Никога не съм казал тези думи. Нямам проблеми с това да имам гейове съотборници. Всеки е свободен да прави каквото поиска в личния си живот“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

* Като играч на испанския Селта достига до осминафиналите на Шампионската лига, където отпада от Арсенал. Остава в галисийския клуб до 2005 г., когато тимът от Виго изпада от Примера дивисион. Преминава в Кадис, но и там няма късмет. Още на следващата година аржентинецът преживява ново изпадане и прекратява кариерата си.

 

* За националния отбор на Аржентина бившият централен защитник има 13 мача. Дебютира на 9 октомври 1996 г. в световната квалификация срещу Венецуела (5:2). Не попада обаче в състава на „гаучосите“ за Мондиал`98. Последният му мач е на 15 ноември 2000 г. при победата над Чили с 2:0 в квалификация за Мондиал 2002. Остава извън състава за световното първенство в Япония и Южна Корея, тъй като чупи глезен през февруари 2002 г.
* Успехите му като футболист на Нюелс Олд Бойс са спечелената титла на Аржентина през 1991 г. и първото място от шампионата Клаусура през 1992 г. С Ривър Плейт печели Клаусура 1997, Апертура 1997 и Клаусура 2000, както и Суперкопа Либертадорес 1997.

 

* Треньорската му кариера стартира през юли 2007 г., когато е привлечен за асистент на Марсело Биелса в националния отбор на Чили. На 10 октомври 2009 г. е изгонен от пейката по време на квалификацията срещу Колумбия (4:2) и получава наказание от четири мача. Заради тях не може да е на пейката по време на груповата фаза на Мондиал 2010.

 

* Като треньор е бил начело на чилийския О`Хигинс и испанските Селта, Севиля и Атлетик (Билбао). На 18 февруари 2019 г. поема националния отбор на Парагвай, с който достига до четвъртфиналите на Копа Америка, където е отстранен от домакина Бразилия след дузпи. През 2017 г. извежда Селта до полуфиналите на Кралската купа и Лига Европа.

 

* На 27 май 2017 г. Едуардо Берисо става треньор на Севиля, заменяйки Хорхе Сампаоли, който напуска заради националния отбор на Аржентина. На 22 ноември испанският клуб излиза с официално съобщение, че Берисо е диагностициран с рак на простата и ще се подложи на лечение. Месец по-късно треньорът е уволнен заради лоши резултати.

 

* Единствените му значими успехи като треньор са постигнати с О`Хигинс, с който печели шампионата Апертура 2013, както и Суперкупата на Чили през 2014 г.

Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ