Екип на предаването "Код Спорт" по TV+ разговаря със Станимир Стоилов в Казахстан. Българският специалист спечели втора поредна шампионска титла с Астана и класира отбора в групите на Шампионска лига, където вече спечели две точки срещу Галатасарай и Атлетико (Мадрид). Успехите на Стоилов му донесоха и отличието за най-добър треньор за сезона в Казахстан.

ЗА ГОЛЕМИТЕ УСПЕХИ
"Усещането е на добре свършена работа от всички в клуба. Естествено, когато си чужденец и при това българин е още по-радостно, защото ние не преливаме от много постижения. За мен лично е радост всяка титла, но когато е постигната в чужбина е по-трудно, а същевременно носи и по-голям престиж на самите нас, а и на България като държава."

ЗА МАГИЯТА В ШАМПИОНСКА ЛИГА
"Шампионската лига е направила голям скок между първото и второто ми участие. Имах щастието да направя това в две различни държави - България и Казахстан. Винаги съм казвал, че за мен Шампионската лига е най-добрият европроект. Средствата, които получаваш ти гарантират спокойствието минимум една-две години като футболен клуб."

ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО ДА РАБОТИШ В КАЗАХСТАН
"Като че ли исках малко да сменя атмосферата. При нас често слагаме камъчета в спиците на колелото и пречим. Убеден бях, че в България не можеш да работиш с перспектива и трайно да налагаш това, което на теб ти се иска, защото много хора недоволстват. Смея да твърдя, че в момента футболистите в Казахстан притежават по-добри индивидуални качества, отколкото българските."

ЗА ПЪРВИТЕ СТЪПКИ В ТРЕНЬОРСКАТА ПРОФЕСИЯ
"Силното при мен беше, че всички мислеха, че нямам достатъчно опит и увереност. Никой не оцени това, че преди това 4-5 години бях помощник-треньор. Знам какво искам и как трябва да изглежда моят отбор. За мен бе много лесно да работя в „Левски”, знаех какво харесват феновете, какво може да донесе успехи в Европа, какъв да бъде стилът. Нищо не можеше да ме отклони, без значение дали съм победил или съм паднал. Много пъти се е налагало да взимам тежки решения, които не са ми били приятни, но съм ги взимал в името на успеха. Футболът е за интелигентни играчи. Имаш ли футболен и човешки интелект, не можеш да не си добър футболист."

Какво каза още Станимир Стоилов за Астана, "Левски" и работата си гледайте тази неделя, 15 ноември, от 12.30 часа в "Код Спорт" по TV+!