Президентът на Франция Еманюел Макрон похвали футболните клубове в страната, че са отказали да се присъединят към Европейската Суперлига. Тази нощ създаването на турнира беше анонсирано от 12 от най-големите грандове на Стария континент.

„Приветствам позицията на френските клубове, които отказаха да участват в проекта за Европейска Суперлига, който заплашва принципите на единството. Властите във Франция ще подкрепят всички мерки, предприети от националните федерации, футболните лиги, УЕФА и ФИФА за защита на целостта на националните и европейските турнири“, обяви Макрон.

Президентът на Германската футболна лига Кристиан Зайферт също излезе с официална позиция относно създаването на Суперлигата. За момента немски отбори не са изявили желание за участие в турнира. Очакваше се да се включат Байерн и Борусия (Дортмунд), а според последните информации „жълто-черните“ може да бъдат заменени от РазенБалшпорт (Лайпциг).

„Германската футболна лига е против идеята за Европейска Суперлига. Икономическите интереси на няколко топ отбора от Англия, Италия и Испания не бива да излизат на преден план и да разрушават цялата система на европейския футбол. Това е безотговорно решение, което ще нанесе непоправими вреди на националните първенства и на футбола на целия континент. Ние подкрепяме позицията на УЕФА и колегите си от федерациите и футболните лиги на Англия, Италия и Испания“, обяви Зайферт.

„Руската Премиер лига е солидарна с позицията на УЕФА и европейските си колеги, които излязоха със съвместни заявления по проекта за Суперлига. От наша гледна точка, тази идея противоречи на базовите ценности на футбола, не взима под внимание интересните на огромното мнозинство от клубове и ще доведе до разкол в европейското футболно общество. УЕФА вече провежда процес на реформиране на клубните турнира, води се спокоен професионален диалог с всички заинтересувани страни. Ние сме за прецизен еволюционен подход, който да подобри, а не да унищожи съществуващата система“, заяви президентът на РПЛ Сергей Прядкин.