Легендарният бивш мениджър на Арсенал Арсен Венгер е предсказал създаването на Европейската Суперлига още на 17 август 2009 г. Това става ясно от негово изказване пред „Гардиън“, което в последните часове беше припомнена от медиите на Стария континент.

„До 10 години ще има Европейска Суперлига“, е тогавашното заглавие на авторитетното британско издание във връзка с думите на Венгер.

„До няколко години ще имаме европейска лига. Неизбежно е! Защо? На първо място разпределението на парите между големи и малките клубове ще се окаже проблем. Големите ще кажат: „Ако играят два малки отбора, никой няма да иска да ги гледа. Хората искат да виждат качествени футболисти. Защо трябва да делим парите с отбори, от които малцина се интересуват.“ Вижте контраста на посещаемостта на мачовете в Шампионската лига. Когато играят Реал (Мадрид) срещу Барселона, или Реал (Мадрид) – Арсенал, или пък Манчестър Юнайтед – Байерн, тогава рейтингите са най-големи“, твърди тогава Венгер.

Както е известно, тази нощ създаването на Суперлигата беше обявено от 12 европейски гранда – шест от Англия (Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Челси), три от Италия (Интер, Милан и Ювентус) и три от Испания (Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид).

Решението им предизвика остра реакция от УЕФА, ФИФА, националните федерации и футболните лиги на трите държави, както и от страна на редица легенди на футбола и видни политици.