В испанския футбол започна разследване, след като изтече запис от разговорите между съдиите и ВАР по време на мача между Реал (Мадрид) и Алмерия (3:2).

Конкретен повод е комуникацията между съдията на двубоя Франсиско Хосе Ернандес Маесо и видеоасистент рефера Алехандро Хосе Ернандес Ернандес при ситуацията, в който нападателят на „белия балет“ Винисиус удра Алехандро Посо от гостите в наказателното поле.

При тази ситуация Маесо не прегледа запис от камерите и разговорът му с ВАР не трябваше да излиза наяве според договора между Испанската футболна федерация и Ла Лига. Това обаче се случи и предизвика разследване.

„Техническата комисия на реферите започна разследване, за да определи как разговорът е излязъл публично, без да има преглед на монитора“, се казва в официалното съобщение.

„Възможен е да има фаул в атака, искам да го видя, малко по-назад. Искам да го видя накратко“, обявява Ернанандес Ернандес.

„За мен няма нищо, борба между двамата, той се оплаква от удар в лицето си“, твърди съдията на мача Ернандес Маесо.

„Да, когато ще го поваля с ръката си, тя го удря. Извади го от пътя си и го удря по лицето, нали?", допълва отговорникът за ВАР.

В крайна сметка не беше препоръчано ситуацията да се преразгледа на монитор, тъй като не става дума за положение за червен картон, ВАР не можа да извика съдията да гледа запис.