Часове след прекратената европейска квалификация между Сърбия и Албания футболистите на Албания вече се чувстват като национални герои в родината си. Припомняме, че двубоят бе прекратен заради развят флаг, закачен на безпилотно самолетче. Знамето на "Велика Албания" бе свалено от сръбския футболист Стефан Митрович, който след това бе нападнат от албански играчи и настана меле на терена. Над 5000 посрещнаха албанския отбор на летището в Тирана.

Председателят на Асоциоцията за завръщане на разселените албанци по техните земи Джон Люк е изпратил писмо до президента на албанската футболна федерация Армандо Дука, с което уведомява, че националният тим ще получи наградана "Хасан Прищина" (бивш албански и османски политик, министър председател на Албания).

"Пиша ви, за да предам поздравленията и удоволствието за националната гордост, която изпитва целия албански народ. Всички ние изпитахме червено-черна емоция", пише Люк. Наградата се присъжда на изявени личности и организации, които допринасят за развитието на Албания. Досега наградата е била давана на Бил Клинтън, Тони Блеър, посланици и други.

Община Тирана също ще награди футболистите от албанския национален отбор. Награждаването е по лично настояване на кмета Лулзим Баша./БЛИЦ