Много хасковлии не спаха тази нощ, за да дочакат победата на съгражданина им Григор Димитров. Сутринта в кафенетата не се говореше за нищо друго, освен за страхотната победа на Гришо, изпратила го за първи път в историята не четвъртфинал от Откритото първенство на Австралия.

Повечето хора в Хасково си нарушиха съня, за да станат рано и да гледат мача срещу испанеца Роберто Баутиста-Агут с 3:1 сета.
Репортерът на БЛИЦ попадна на група достолепни дами, които коментираха отличната игра и желязната психика на тенисиста. Оказва се, че тези жени са работили с връстниците на Гришо още в детските градини и че него го знаят още от 4-годишен, когато за първи път хваща хилката в ръка.

“Кой от Хасково няма да се радва на такова постижение. То не е само за нашия град, то е за България. Гришо е продукт на онова време, когато на децата в детските градини се отделяше специално внимание за повишаване на физическата им култура и спорта”, заяви педагожката Стойка Митева.

”Работехме по специални програми, в които се залагаше на това децата да се развиват в едно или друго направление на спорта. И на това се държеше страшно много… Майка му и баща му го доведоха на корта, когато той бе на 4 годинки. Родителите му видяха, че той добре си служи с хилката и заложиха на това. Когато стана на 6 години, Григор вече влезе в специална група за тренировки. По онова време в Хасково имаше и физкултурен диспансер, през който минаха и Гришо и много други талантливи деца като него, но и този диспансер, за съжаление, отдавна е закрит. Имаше спортни площадки с уреди, имаше тенис кортове за деца, но всичко това отдавна е разрушено и унищожено. Затова твърдя, че Гришо е продукт на онова време, когато талантът на децата се откриваше много рано и те имаха възможност с помощта на специалисти да се развиват в една или друга насока. Днес всичко това е само един добър спомен. И победата на Григор само ни накара да се върнем към него”, добави Митева.

Ето какво сподели и бившият треньор по леката атлетика Атанаска Димитрова: “Това, което чувстваме, не може да се опише с думи. Само ние, които сме се занимавали със спорт, можем да кажем какво значи това и за Григор, и за хората, които му стискаха палци за победа.
Той ще стигне дотам, за където е тръгнал, защото е железен. Вярвам, че няма да спре дотук.”

Тя добави, че Григор в най-скоро време трябва да бъде удостоен със званието “почетен гражданин на Хасково”.
Димитрова уточни за финал, че събраните средства от тениска и автографи на Гришо, които бяха разпродадени на търг, са били дадени на деца от социалните домове в града.
ТОДОРКА НИКОЛОВА, БЛИЦ