Христо Стоичков успя да обедини българи от 38 страни. Носителят на "Златната топка" за 1994 г. беше почетен гост на второто събрание на наши сънародници, които живеят зад граница, съобщава “Труд”.
 
От началото на годината Камата е почетен гражданин на румънския град Дудещи веки, който до 1968 г. се нарича Стар Бешенов и е населен с банатски българи. И като такъв участва в събора във Варна. За първи път живеещите в странство българи се събраха през 2008 година, а сега си избраха и председател на асоциацията - бившия кмет на Варна Кирил Йорданов.
 
"За мен е чест, че ме поканиха на този събор. Хора от 38 държави бяха тук. Българи, които носят българщината в сърцето си. Благодаря им и каквото мога, ще направя за тях. Бесарабските българи в Молдова дори ми припомниха за един мач, който играхме там с националния отбор. Били са с родни трибагреници и са ни подкрепяли. Българите трябва да сме единни по целия свят," обяви Стоичков.
 
"Говорихме за проблемите, които имаме. Благодарение на Христо Стоичков много неща могат да се решат. Той е нашата врата към България," заяви депутатът в румънския парламент Никола Миркович, който е един от банатските българи.