Тримата съдии от Федералния съд на Австралия, които заседаваха по случая с анулирането на визата на тенис звездата Новак Джокович, дадоха разяснение по случая, при който одобриха решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук за анулирането на визата на сърбина. Както е известно, Ноле бе депортиран от страната и не бе допуснат до участие на Australian Open.

Джеймс Алсоп, Джеймс Бесанко и Дейвид О'Калахан публикуваха 27-странично обяснение защо са отхвърлили жалбата на световния №1 по тенис при мъжете.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

"Съдът не взима предвид основателността или мъдростта на решението. Задачата на съда е да се произнесе относно законността му. Друг човек в позицията на министъра можеше да не отмени визата на г-н Джокович, но министърът го направи", се казва в изявление на съдиите.

"Световна тенис звезда и спортна икона може да окаже влияние на хора от всички възрасти, млади или стари, но най-вече на подрастващото поколение, което може да вижда в негово лице пример за подражание. Единственият и основен проблем бе това, че г-н Джокович не бе ваксиниран към месец януари 2022 година. В продължение на повече от година, откакто ваксините са достъпни, той е избрал да не се ваксинира", пише още в мотивите Ноле да не бъде допуснат да защитава титлата си на кортовете в Мелбърн.