ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

България извоюва историческа първа победа над Южна Африка в турнира за Купа Дейвис. Мъжкият ни национален отбор поведе с 3:0 и си осигури успеха в минималния формат на мача от Световна група II в София.

Досега българските тенисисти бяха играли два пъти срещу южноафриканците и имаха две загуби - с по 1:4 през 1993 г. на клей в София и през 2019 г. на твърд корт в Кейптаун. ЮАР е бивш носител на Купа Дейвис, триумфирал като шампион в световното отборно първенство през 1974 г.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

Убедителният успех на националите ни през 2022 г. беше подпечатан в срещата на двойки, която се проведе в два дни. С нея беше открита програмата във вчерашния втори ден от двубоя на червена настилка в Националния ОББ тенис център в Борисовата градина, но заради дъждовното време беше прекъсната в събота по обед и подновена едва тази сутрин.

Почти 24 часа по-късно дуетът Александър Донски и Александър Лазаров се наложи с 6:3, 7:6 (6) над Лейтън Кронйе и Рейвън Клаасен (бивш №7 в света на двойки). Играта беше спряна при 5:5 гейма във II сет вчера, като първоначалният план беше при възможност да бъде подновена още снощи. След близо пет часа, в които дъждът почти не спря, супервайзърът Ясин Лахдар от Тунис взе решение двата отбора да се завърнат на централния корт днес в 10:00 ч.

При възобновяването на играта атмосферните условия предложиха почти зимен климат с температури около и под 10 градуса по Целзий. И двете двойки удържаха подаванията си и се стигна до тайбрек. След разменени минипробиви в него българските национали стигнаха до мачбол при 6:5 и до още един при 7:6, реализиран с ас от Лазаров.

Така нашият отбор не загуби нито един сет в мача срещу РЮА, след като в първия ден в петък Димитър Кузманов победи Лейтън Кронйе с 6:3, 6:1, а Александър Лазаров разгроми Филип Хенинг с 6:0, 6:1.

Въпреки регламента на международната федерация по тенис (ITF), изискващ двубоите за Купа Дейвис да включват поне четири отделни мача, повече срещи на сингъл няма да се играят заради форсмажорните обстоятелства през целия уикенд и протоколния характер на потенциалните следващи двубои.

Знаменитата победа изпраща България в плейофите за влизане в Световна група I през 2023 г. Следващият мач на националите ще бъде в началото на март, като предстои жребий да определи съперника ни.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК