Има ли шанс българите от отбора, участващ на ATP Cup, да забравят това, което им се случи в Ken Rosewall Arena в първия ден от надпреварата – а именно сензационна победа над Великобритания?

„Няма шанс. Просто им казах: „Момчета, това лесно може да се превърне в исторически момент за нас. Нека го направим и да го запомним“ – това сподели Григор Димитров пред atpcup.com, след като той и Александър Лазаров надиграха Джейми Мъри и Джо Солзбъри в решаващата битка на двойки, при която серията приключи с 2-1 в полза на нашия състав.

Winbet - победата е емоция! (18+)

„Ето затова сме тук. Затова играем. Мисля, че тази надпревара бе страхотен старт за нас, невероятно начало на годината, започнахме по страхотен начин. Но всичко, което искам да кажа е, че съм наистина горд с момчетата“.

Големият герой бе Алекс Лазаров – световният №517 на двойки игра на изключително ниво, а накрая помогна на тима ни да отрази два мачбола, реализира последната точка с минаващ удар от форхенд и попадна бързо в прегръдките на своите сънародници. Очаквал ли е той нещо подобно?

„Изпуснахме полетите си. Не успяхме да пристигнем тук навреме. Тренирахме може би два или три пъти. Така че, влизайки в този мач, бях изключително нервен и не знаех какво да очаквам“, каза третата ни ракета. „Но енергията, която Григор ти дава на корта, е невероятна. Още от самото начало се почувствах спокоен. Чувствах се уверен, играейки до него. И накрая това се отплати“.

В първия дуел от серията Димитър Кузманов изигра много равностоен сблъсък срещу 370 позиции по-напред класирания Камерън Нори и дори не бе далеч от победата, но отстъпи с 2-6 6-3 2-6. След това Григор Димитров даде официален старт на новия си сезон с победа с 2-6 6-4 6-1 срещу Даниел Еванс, за да изравни резултата при 1-1.

Играещият ни капитан първоначално бе избрал двойката Александър Лазаров/Адриан Андреев да се изправи срещу Джейми Мъри и Джо Солзбъри, но след успеха си над първата ракета на британците взе решение да излезе на корта с третия ни най-добър състезател и донесе успех на страната ни в серията.

„Много е приятно, когато се случат такива неща. Мисля, че е ясно, че имахме малко късмет в някои точки в различни фази от мача. В това няма съмнение. Но ние работихме, за да стигнем до този късмет“, смята Григор.

„Както казах преди началото на седмицата, всички момчета тренираха много усърдно. Всеки изминал ден носеше страхотна атмосфера. Това е от голямо значение, когато стигнеш до желания резултат, за мен дори е още по-добре“.

След мача на двойки Димитър Кузманов и Адриан Андреев бяха облени в сълзи от радост – нещо, което Григор няма да забрави.

„Но най-добрият момент бе, когато погледнах всички момчета в тима, а някои от тях наистина плачеха. Това са моментите, които ценя и които запомням. Ето затова сме тук, играем за тези специални моменти и за нашата страна“, каза Димитров.