Пожарите в Австралия се оказаха много голям проблем през последните два месеца, а те имат пряка връзка с ATP Cup, който започва на 3 януари.

Организаторите на надпреварата ще разчитат на медицински експерти в Сидни, които ще наблюдават внимателно качеството на въздуха по време на отборната надпревара, тъй като преди няколко седмици целият град бе обвит от оранжева мъгла заради вятъра, който раздуха пожарите и пренесе дима.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Григор Димитров осъзнава проблема, но не е притеснен от действието на замърсения въздух, защото е отвъд неговия контрол.

„Ако не е здравословно, не е“, отчете играещият капитан на България за ATP Cup по време на откриването на обновения корт Ken Rosewall Arena, цитиран от The Sydney Morning Herald. „Страстта ни помага да преминем през моменти като този“.

Турнирният директор Том Ларнър заяви, че организаторите са планирали да изградят програмата за турнира по съветите на медицинските експерти. „На място разполагаме с медицински експерти, които ще ни съветват във връзка с условията. Те ще отговарят за безопасността на играчите, феновете, подавачите на топки и целия персонал“.

През ноември Сидни бе обвит от опасен за здравето дим и властите предупредиха населението да стои на закрито, след като силни ветрове раздухаха над 100 пожара по източния бряг на Австралия.

Въздухът в някои части на града бе с опасни съставки десет пъти над нормите. Поне четирима души загинаха. Пожарите не са необичайни за тази част от годината, но заради горещините и сушата през 2019 започнаха много по-рано.