Григор Димитров елиминира Роберто Карбайес Баеня и се класира на 1/8-финалите на "Ролан Гарос" за първи път в кариерата си. Българинът надделя над 101-ия в светoвната ранглиста испанец, който се оттегли поради физически дискомфорт при резултат 6:1, 6:3 в полза на Гришо след 66 минути игра.

Димитров доминираше в срещата още от началото, като показа солиден сервис. Григор играеше разнообразно и не се виждаше как Баеня може да го отстрани.

Срещата продължи малко повече от час, а от самото начало си личеше, че испанецът е платил висока цена за 5-часовата победа над Денис Шаповалов преди два дни. След първия сет Баеня поиска медицинска помощ, а след втория реши, че не може да продължи и се отказа.

Така Гришо заслужено се класира във втората седмица на единствения турнир от Големия шлем, който се провежда на клей. На 1/8-финалите в Париж Гришо ще се изправи за първи път в кариерата си срещу световния №6 Стефанос Циципас. Гръцката звезда елиминира Аляж Бедене по идентичен начин днес - след 6:1, 6:2, 3:1 и отказване на съперника. 

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Мачът между Григор и Циципас (поставен под №5 в схемата) се очаква да бъде в понеделник.

Припомняме, че Гришо стартира в Париж с чиста победа срещу представителя на домакините Грегоар Барер (6:3, 6:2, 6:2). След това победи словака Андрей Мартин (6:4, 7:6, 6:1) в среща от втория кръг.

Димитров стана 25-ият тенисист в историята на тениса с поне 1/8-финал във всеки един от четирите турнира от Големия шлем. 

РОБЕРТО КАРБАЙЕС БАЕНЯ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 1:6, 3:6 И ОТКАЗВАНЕ НА БАЕНЯ

ПЪРВИ СЕТ
Григор стартира силно и успя да направи пробив още в първия гейм. Българинът не се възползва от първата възможност за пробив, но реализира втория брейк пойнт. Веднага след това Димитров затвърди убедително направения пробив и поведе с 2:0 гейма.  

Първата ни ракета демонстрира чудесна игра и не остави никакви шансове на съперника и в третия гейм, в който постигна нов пробив - 3:0. С нов безапелационен сервис гейм Григор дръпна с убедителното 4:0. Баеня най-после се отърси от шока и намали изоставането на 1:4.

След това Димитров беше убедителен в подаването си и поведе с 5:1. 

Григор направи трети пробив в първия сет, което беше достатъчно, за да го спечели с 6:1. При 40:15 пред нашето момче се откриха два сет бола, като той реализира още първия - 6:1. 

ВТОРИ СЕТ
Григор стартира отлично и тази част, печелейки подаването си на 15. След това обаче изпусна две възможности за пробив, като Баеня успя да изравни геймовете - 1:1. 

Последва нов убедителен сервис гейм от Димитров, който поведе с 2:1. В четвъртия гейм Гришо продължи да подлага под напрежение съперника си. Българинът беше стабилен в продължителните разигравания. Пред него се откриха две възможности за пробив, но ги пропиля, а Баеня изравни на 2:2. Гришо бързо си върна преднината, спечелвайки на нула петия гейм във втория сет - 3:2.

Последва размяна на геймовете и Димитров поведе с 4:3. 

След това Григор осъществи ключов пробив и във втория сет и дръпна с 5:3. Първата ни ракета пропусна първия брейк пойнт, но реализира втория и направи решаваща крачка към спечелването на втория сет. 

Димитров поведе с 40:0, но пропусна първия сетбол и резултатът стана 40:15. Българинът пропусна и втората възможност да вземе сета, но реализира третата и по този начин спечели с 6:3. 

Трети сет не се проведе, тъй като Баеня се отказа. 

Григор Димитров преодоля третия кръг на "Ролан Гарос" за първи път в кариерата си.


Getty Images/Guliver