Осама бин Ладен ли кацна в Мелбърн на 6 януари малко след полунощ местно време (14:30 часа на 5 януари наше време) или Новак Джокович кацна в Северна Корея?

Великият сръбски тенисист играеше покер до последно с ограниченията и правилата за участие в Australian Open и си мислеше, че е спечелил, когато на летището панирани служители на граничен контрол не посмяха да го пуснат в страната.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Истината накратко е, че Ноле получи разрешение да участва на Australian Open, но не получи разрешение да влезе на корта. Или в държавата, реално. Само да кацне на летището, където беше поставен в стаичка без телефона и багажа си за между 6 и 8 часа, а впоследствие пратен в близък бежански хотел (където между другото в стаята му имало хлебарки, но хлебарки има и в уж петзвездните хотели в Мелбърн, както стана ясно от карантинираните в тях тенисисти миналата година).

Защото визата му била объркана, а не защото не е ваксиниран. Не защото пренася наркотици или е терорист, а защото не е ваксиниран.

Новак Джокович не само не е ваксиниран, той е антиваксър и открито против задължителното "боцкане" като условие за участие в тенис турнир или за посещение на дадена държава. Новак Джокович също така вярва, че ако благодари на водата преди да я отпие, тя ще получи магически свойства и ще му бъде по-полезна, отколкото ако ѝ говори ругатни. И често твърди, че е веган. Но не става въпрос за това.

Ситуацията с Джокович и арестуването му (без официално да е, но практически да) не е триумф на науката срещу антиваксърството. Не става въпрос за спиране на границата на страната на някакъв противников шпионин в условия на война, благодарение на отлично контраразузнаване. Австралийското федерално правителство представя ситуацията именно така - спряхме някой, който нарушава правилата ни, като няма значение дали е известен и влиятелен милионер или г-н Никой. Законът важи за всички.

На 4 януари около обяд българско време Джокович обяви, че ще пътува за Австралия, за да участва в турнира от "Големия шлем", благодарение на "медицинско изключение", освобождаващо го от задължителната ваксина. Още тогава привържениците на науката и разумното мислене започнаха да се възмущават от "лицемерието" на австралийските власти.

Турнирният директор на Australian Open обяви, че освен Джокович, още 25-има души са подали молба за "медицинско изключение" и няколко - не само тази на Ноле, а няколко - са били одобрени от две независими здравни комисии. И молбите били анонимни, тоест, комисиите не са знаели чия одобряват и чия отхвърлят, но на тази версия никой здравомислещ човек не вярва. Само че докато Джокович беше заключен в стаичката на летището без телефона и багажа си и охраняван от двама полицаи, няколко тенисисти и хора от щаба им с въпросните "медицински изключения" се разхождаха из "Мелбърн парк".

Не сте ги чували, защото не сте ги чували. И да ги чуете, няма да сте ги чували. Ще сте чували Новак Джокович. Суперзвездата милионер, заради когото беше предизвикано всеобщо възмущение, че той се ползва с привилегии, с каквито "обикновените хора" не могат да се сдобият никога. И че ако си богат и известен, можеш да заобикаляш закона. В случая - закона за влизане в Австралия.

Оказва се, че федералното правителство и щатските правителства, които за 1 случай на заразен с коронавирус в последните месеци налагаха локдаун в отделните щати, не са измислили чак толкова строги мерки, при наличието на такива изключения, с каквито и Джокович опита да спекулира. И си беше точно това - неговият екип успя да намери вратичка, с която да заобиколи задължителната ваксинация, но тя е била поставена още с формулирането на мерките. А Крег Тайли дори разкри, че всеки, който предостави положителен PCR тест от последните шест месеца (съответно доказващ, че е боледувал от коронавируса в този период), може да получи въпросното "медицинско изключение". Не че Джокович се е възползва точно от това условие, но то само по себе си не е сложно за никого.

Двете независими здравни комисии са предоставили на Джокович (естествено, уж без да знаят чия молба разглеждат) "медицинското изключение" и той съобщава, че отпътува за Мелбърн. В следващите часове обаче световният отзвук е огромен и е негативно насочен и към Тенис Австралия, и към самата държава - как така пуснахте антиваксъра да играе? За броени часове всички възможни официални лица и политици се изказаха, че Джокович ще трябва да докаже медицинските си причини да не се ваксинира и чак тогава евентуално ще може да влезе в Мелбърн.

А как тогава независимите здравни комисии са му дали разрешението, без доказателства ли? Тук влиза в сила и политическият популизъм на австралийските федерално и щастко правителство на Виктория, които се стреснаха от нова вълна недоволство на местно ниво. Все пак, заради локдауните за по 1 положителен тест антиваксърите организираха големи протести, а сега заканите дойдоха от другата група - на тези "за" ваксините.

Изведнъж от привилегирован известен милионер Джокович се превърна в публична изкупителна жертва за назидание на останалите - никой не е над закона. Чий закон обаче не е ясно - на здравните власти ли, на местната щатска власт ли, или на федералното правителство? Защото наистина сърбинът получи разрешение да играе на Australian Open, имаше негативно отношение към това и после не го пуснаха да си вземе багажа на летището.

Никаква тревога за застрашаване на здравето на жителите в Мелбърн, а политическо лицемерие и популизъм спряха Джокович на летището. Ако имаше такова желание да не се допускат неваксинирани, то просто можеше да не бъде изготвян списък с изключения от правилото, за да няма вратички, от които да се възползват "богатите и привилегированите".

И в момента, докато Новак е в хотела за бежанци в стаята с хлебарките, другите "безименни" играчи с "медицинско изключение" си се разхождат необезпокоявани в тенис комплекс "Мелбърн парк".
Даниел ЛЮБОМИРОВ/СПОРТАЛ