Семейството на задържания в Австралия за нередовни документи тенисист номер 1 в света Новак Джокович свика извънредна пресконференция, за да информира за "тормоза" по думите им, на който е подложен той.

Баща му Сърджан, майка му Дияна и братята му Джордже и Горан разказаха всичко, което знаят за престоя на Новак в ареста, като подчертаха, че отношението към тенисиста е като към престъпник.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Мобилният му телефон е бил отнет за няколко часа. Това е тормоз, който може да бъде наречен дипломатическо престъпление. През цялото време Новак беше във връзка с тенис федерацията на Австралия и те му казаха какви документи трябва да има. Чувахме се с него в първите 45 минути, след което всякакви контакти бяха прекъснати", започна брат му Джордже.

"Когато се чухме отново ми каза, че са му отнели портфейла и документите и са го накарали да се преоблече. Настанен е в мръсна стая без обзавеждане. Държат се с него като с осъден престъпник. Заплашват го с 3-годишна забрана да не посещава Австралия. Адвокатите му вече работят, а президента Вучич и премиерът Ана Бърнабич правят всичко по силите си", заяви братът на Джокович, след което заговори майка му Даяна.

"Той не заслужава всичко това. Ясно е, че случващото се е политическа атака, а Новак е изкупителна жертва. Надявам се само са остане здрав психически и да не се пречупи", заяви майката на Ноле, а ядосаният му баща продължи.

"Опитват се да прегазят Новак и цяла Сърбия. Искат да го поставят на колене и да гои унижат. Ние сърбите сме горд народ и това няма да го допуснем. Никога не сме нападали никого, а само сме се защитавали. Сега е същото. Те знаят, че той може да спечели трофея и се опитват да не допуснат това.

И Исус беше разпнат и подложен на какво ли не, но издържа. Сега Новак е разпнат по същия начин. Срамно е да правят това с най-добрия спортист на света. Пак казвам, той ще издържи. Преди няколко години ни бомбардираха, унищожаваха ни, потискаха ни, но не се поддадохме. Новак също няма да се предаде, той ще се бори.

Защо просто не му казаха - Не идвай в Австралия! Направиха проблем за нещо, което разрешиха на още 26 души. Нашата гордост сега е пленник на тези копелета", заяви Сърджан Джокович.