Най-добрият българския тенисист Григор Димитров играе срещу американеца Франсис Тиафо в мач от четвъртфиналите на US Open.

До момента двамата имат четири мача, като Гришо има предимство в баланса с 3:1 победи. Единственият успех на американеца беше записан през 2019 г. на четвъртфиналите на Australian Open.

На полуфиналите победителят от днешната среща ще се изправи срещу американеца Тейлър Фриц, който елиминира Александър Зверев (Германия) в четири сета.

Картина от мача – ТУК

Григор Димитров – Франсис Тиафо 3:6, 7:6 (5)

ПЪРВИ СЕТ
Двамата тенисисти печелиха своите подавания в началото на мача, но на Григор това се отдаваше много по-трудно. Българинът направи много непредизвикани грешки и това даде отражение в петия гейм, когато Тиафо направи пробив. Американецът затвърди брейка и поведе с 4:2. Григор взе подаването си, за да намали изоставането в сета. След това Тиафо обърна своя сервис гейм от 15:30, за да поведе с 5:3 и да се доближи до спечелването на първия сет. При собственото си подаване Григор Димитров даде три поредни сетбола на американеца, но успя да ги спаси всичките. Последва двойна грешка на българина, което даде нов шанс за пробив на Тиафо, който този хасковлията не успя да парира – 6:3 за американския тенисист в първия сет.

ВТОРИ СЕТ
Втората част също започна равностойно и всеки печелеше своето подаване. Това продължи до четвъртия гейм, когато Тиафо се възползва от първата си възможност за пробив в сета и поведе с 3:1. Американецът затвърди брейка и взе още по-убедителен аванс. Григор отговори мощно, взимайки подаването си на нула – 2:4. След това българският тенисист върна брейка и спечели собствения си сервис-гейм, за да изравни резултата за 4:4. Тиафо спря серията на Димитров, взе подаването си и отново поведе в резултата. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове, което доведе до равенство 6:6 и тайбрек. В него Гришо направи два поредни минипробива и поведе с 6:3 и получи три сетбола. Българинът от своя страна допусна два минипробива, но след това при собствен сервис Тиафо направи двойна грешка. Така Димитров спечели втория сет със 7:6 (5) и изравни резултата в мача.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК