Най-добрият български тенисист Григор Димитров приключи участието си на US Open, след като се отказа заради контузия на крака по време на четвъртия сет на четвъртфинала си срещу Франсис Тиафо (САЩ). Гришо прекрати участието си в мача при резултат 3:6, 7:6 (5), 3:6, 1:4. На трибуните на корт "Артър Аш" беше легендарният тенисист Роджър Федерер, който беше посрещнат с бурни овации от зрителите.

След края на третия сет българинът взе медицински таймаут, заради който се прибра в съблекалнята. След завръщането на корта си личеше, че проблемът не е решен и Димитров в крайна сметка се предаде пред болката. Най-вероятно става дума за мускулна травма на лявото бедро.

Това е втори пореден турнир от Големия шлем, на който 33-годишният хасковлия се отказва заради контузия. Същото се случи на 1/8-финалите на "Уимбълдън", когато травма спря Димитров още в първия сет срещу Даниил Медведев (Русия).

На полуфиналите на US Open предстои американски двубой, тъй като Тиафо ще се изправи срещу сънародника си Тейлър Фриц, елиминирал Александър Зверев (Германия).

ПЪРВИ СЕТ
Двамата тенисисти печелиха своите подавания в началото на мача, но на Григор това се отдаваше много по-трудно. Българинът направи много непредизвикани грешки и това даде отражение в петия гейм, когато Тиафо направи пробив. Американецът затвърди брейка и поведе с 4:2. Григор взе подаването си, за да намали изоставането в сета. След това Тиафо обърна своя сервис гейм от 15:30, за да поведе с 5:3 и да се доближи до спечелването на първия сет. При собственото си подаване Григор Димитров даде три поредни сетбола на американеца, но успя да ги спаси всичките. Последва двойна грешка на българина, което даде нов шанс за пробив на Тиафо, който този хасковлията не успя да парира – 6:3 за американския тенисист в първия сет.

ВТОРИ СЕТ
Втората част също започна равностойно и всеки печелеше своето подаване. Това продължи до четвъртия гейм, когато Тиафо се възползва от първата си възможност за пробив в сета и поведе с 3:1. Американецът затвърди брейка и взе още по-убедителен аванс. Григор отговори мощно, взимайки подаването си на нула – 2:4. След това българският тенисист върна брейка и спечели собствения си сервис-гейм, за да изравни резултата за 4:4. Тиафо спря серията на Димитров, взе подаването си и отново поведе в резултата. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове, което доведе до равенство 6:6 и тайбрек. В него Гришо направи два поредни минипробива и поведе с 6:3 и получи три сетбола. Българинът от своя страна допусна два минипробива, но след това при собствен сервис Тиафо направи двойна грешка. Така Димитров спечели втория сет със 7:6 (5) и изравни резултата в мача.

ТРЕТИ СЕТ
Сетът започна равностойно и всеки от двамата тенисисти печелеше своето подаване. Това се промени в петия гейм, когато Григор първо спаси една възможност за пробив в сервиса си, но не успя при втория шанс за Тиафо. Последва размяна на спечелени собствени сервис-геймове. Така се стигна до 5:3 за американеца, който направи нов пробив и спечели третата част с 6:3.

МЕДИЦИНСКИ ТАЙМАУТ
След края на третия сет Григор Димитров поиска медицински таймаут, за който се прибра в съблекалнята. В края на третата част българинът видимо беше по-бавен и вероятно това се е дължало на травма. Гришо се върна корта, но при излизането се хвана за кратко за задната част на лявото бедро. Няма яснота дали именно там е контузията или това беше просто моментен жест.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ
Димитров бързо загуби на нула първия гейм, а поведението му подсказваше, че ситуацията никак не е добре и той изпитва проблеми. След това Тиафо направи пробив в подаването на българина, който затвърди и поведе с 3:0. В паузата от щаба на Гришо му дадоха сигнал да прекрати участието си, но той предпочете да сервира. И не само това, но и взе подаването си и намали за 1:3. След това Тиафо спечели сервис-гейма си на нула, а след това българският тенисист отказа да продължи при 1:4 в четвъртия сет.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ - ТУК
ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ US OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ - ТУК