Тенисист номер 1 в света Новак Джокович проговори за първи път след драмата около задържането си в Австралия и заплахата да бъде депортиран преди старта на Аустрелиън Оупън (17 януари).

Ноле трябваше да се включи онлайн  в пресконференция, която даде семейството му в Белград, но не го направи, а пусна снимка от тренировка на корта в Мелбърн с кратък коментар в социалните мрежи.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

"Доволен съм и много благодарен, че съдията отмени анулирането на визата ми. Въпреки всичко, което се случи, искам да остана и да се опитам да се състезавам на "Аустрелиън Оупън". Оставам фокусиран върху това. Тук съм за едно от най-важните събития в спорта. Засега не мога да кажа повече, но благодаря на всички, че останахте с мен през всичко това.


Припомняме, че към момента тенисистът е на свобода, но е възможно в близките часове министърът на миграцията на Австралия Алекс Хоук да поиска отново депортирането му.

Пресконференцията на семейството му в Белград започна с обзор на ситуацията от брат му Джордже, който припомни хронологията на събитията от последните дни и потвърди, че Джокович към момента е свободен. След това думата взе майката на Новак - Даяна.

Дойдохме, за да отпразнуваме победата на сина ми. Момчето ми изтърпя толкова несправедливости и мъчения. Той се изправи срещу системата, защото знаеше, че е прав. Искам да благодаря на хората от цял свят, които го подкрепиха. Победата му в съда днес и най-голямата от всичките му на корта", обяви г-жа Джокович.

Чичо му Горан и баща му Сърджан също говориха пред медиите и обвиниха големите сили, че го атакуват само защото е заплаха за тях.

Брат му Джордже отговори на въпрос дали е възможно сагата да се повтори и той все пак да бъде депортиран. "Сигурен съм, че всички държавни служители следват закона. По-рано днес съдът реши, че той е невинен. Новак няма да подписва нищо и е готов на нови битки в съда, ако се наложи. Мисля, че вече е готов да тренира и да играе. Знам, че ще покаже най-доброто от себе си на корта, а ние ще го подкрепяме", заяви Джордже Джокович.