Световната №2 Арина Сабаленка е на една победа от защита на титлата си в Мелбърн. На финала днес тя ще се изправи срещу поставената под №12 в схемата Цинвън Чжън от Китай. Спорът за трофея започва в 10:30 часа българско време на "Род Лейвър Арина".

Двете играха на четвъртфинала на US Open миналия сезон, спечелен категорично от Сабаленка. Състезателката от Беларус надви тогава Чжън с 6:1, 6:4.

Сега 21-годишната китайка се надява да отпразнува десетата годишнина от триумфа на сънародничката си На Ли на Australian Open със своя първи трофей от Големия шлем именно в Мелбърн. 

С достигането си до мача за титлата и Сабаленка, и Чжън си осигуриха поне по 1 750 000 австралийски долара от наградния фонд и по 1300 точки за световната ранглиста. Победителката обаче ще напусне Мелбърн с 3 150 000 австралийски долара и 2000 точки. 
Китайката от своя страна вече си осигури изкачване в Топ 10 за първи път, а Сабаленка ще остане под №2 независимо от резултата от финала днес. 

25-годишната беларускиня няма загубен сет в шестте си мача в Мелбърн, като на полуфинала отстрани четвъртата в схемата Коко Гоф в реванш за загубата от нея на US Open 2023.

Сабаленка започна миналия сезон с титла в Аделаида, а след това грабна и тази от Australian Open. След това успя да спечели и трофея в Мадрид, и дори да оглави световната ранглиста на 11 септември. В началото на 2024 година състезателката от Беларус стартира с финал в Бризбейн, загубен обаче от Елена Рибакина. Откритото първенство на Австралия ще бъде 26-ият финал в кариерата на Сабаленка, и трети такъв на турнир от Големия шлем.

Освен това тя е първата състезателка, която достига последователни финали на Australian Open след Серина Уилямс през 2016 и 2017 г. и ще се опита да стане първата, която печели поредни титли в Мелбърн след Виктория Азаренка през 2012 г. и 2013 г.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ МЪЖЕТЕ – ТУК
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МАЧОВЕТЕ НА AUSTRALIAN OPEN ПРИ ЖЕНИТЕ – ТУК