Ситуацията с положителните допинг тестове на световния №1 в мъжкия тенис Яник Синер става все по-сложна. Появиха се нови информации, които показват, че има нещо много съмнително с официалното обяснение от страна на щаба на италианския тенисист.

В последните дни стана ясно, че през март 23-годишният Синер е дал две положителни проби, които показват наличието на забранения препарат клостебол. Шампионът от Australian Open и неговите треньори обявиха, че веществото се е озовало в организма на тенисиста през кожата след извършен масаж от физиотерапевта Джакомо Налди. Той преди това е третирал порязване на пръста си със спрей, който в Италия се продава без рецепта и съдържа клостебол.

Оказва се, че това не е първият случай, при който Налди е замесен в подобен скандал. Преди две години физиотерапевтът е работил с баскетболния Виртус Болоня, когато играчи на тима също са дали положителни проби за клостебол. Тогава оправданието е било същото – употреба на въпросния спрей, а играчът Рикардо Мораскини е наказан за една година.

 

 

Журналистът Хосе Морон от изданието „Punto de Break“ пише, че през март тази година друг италиански тенисист – Марко Бортолоти, е дал положителна проба за клостебол и също не е наказан. Бортолоти също се оправдал, че става дума за случайност.

„Въпросното вещество се появи в няколко случая, включващи италиански тенисисти, което предполага, че употребата му е сравнително често срещана. Това отчасти се дължи на факта, че спреят, който го съдържа, се продава в аптеките без рецепта“, коментира Морон на профила си в социалната мрежа „Х“.

 

 

Испанският журналист разкрива и история, която може би е останала незабелязана преди време - тази на Камил Майхшак. Полският тенисист първоначално получи четиригодишно отстраняване за допинг след положителна проба за минимално количество вещество, за което той твърдеше, че идва от изотонична напитка, чието съдържание не е било коректно написано на етикета. Въпреки че лекарите потвърдиха, че количеството е незначително, отстраняването му беше намалено само на една година, а наказанието гласеше „случайна употреба на допинг“.

Майхшак в момента критикува очевидното преференциално отношение към Яник Синър, тъй като на световния №1 беше позволено да продължи да играе по време на разследването и в крайна сметка беше освободен от отговорност за употребата на клостебол.