Световният №23 Марин Чилич успя да eлиминира Андрей Рубльов в много оспорван 1/4-финал на "Ролан Гарос" и намери място сред най-добрите четири в тазгодишното издание на турнира. Опитният хърватин (33-годишен) ликува след 5:7, 6:3, 6:4, 3:6, 7:6(2) срещу 24-годишния съперник. Мачът продължи цели 4 часа и 14 минути.

Припомняме, че преди това Чилич съкруши още един руснак - Даниил Медведев (световният №2). 

Първият сет премина равностойно, като до 5:5 нямаше пробиви, макар Рубльов да имаше няколко възможности. Именно руснакът успя да вземе подаването на съперника за 6:5, след което затвърди постигнатото за крайното 7:5 в първия сет.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Вторият сет започна отлично за Чилич, който проби съперника си за 2:0, а след това запази преднината си до края на сета. Хърватинът можеше да има проблеми при 5:3 и 40:0 в последни гейм, но все пак успя да затвори сета при четвъртия си сет пойнт.

Третият сет също протече равностойно, като Чилич отново записа единствения пробив в сета за 4:3. До края Рубльов не стигна до възможност за пробив и загуби частта с 4:6.

Четвъртият сет не направи изключение и предложи битка, до 4:3, когато Рубльов успя да пробие. Руснакът затвърди пробива и взе сета с 6:3, което прати мача в пети сет.

В него двамата бяха безупречни на собствен сервис. Първата възможност се откри за Чилич в десетия гейм при 5:4, но руснакът я отрази с допълнителни разигравания. В следващия гейм и Рубльов получи шанс за пробив, но също не се възползва от него.

Руснакът загуби осем поредни разигравания в решаващия тайбрек и Чилич победоносно вдигна ръце с деветото на собствен сервис. 

Хърватинът завърши със зашеметяващите 88 печеливши удара срещу 35 за Рубльов. Чилич направи и над два пъти повече непредизвикани грешки при 71 на 35, но записа и 33 аса срещу само 15 за руснака.

Припомняме, че хърватинът елиминира Рубльов и от Australian Open през януари. За Чилич това е първи полуфинал в Откритото първенство на Франция.

Опитният хърватин ще спори за място на финала с Каспер Рууд или Холгер Руне, които излизат на корта във вечерната сесия - около 22 часа наше време. В другия полуфинал се срещат Александър Зверев и Рафаел Надал.

РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА "РОЛАН ГАРОС" - МЪЖЕ
РЕЗУЛТАТИ И ПРОГРАМА НА "РОЛАН ГАРОС" - ЖЕНИ