Цветана Пиронкова продължава да пише приказката си на US Open и изравни върховото си постижение в турнира от сезон 2012, достигайки отново 1/8-финалите. Най-популярната българска тенисистка разби 18-ата поставена Дона Векич с 6:4, 6:1 в третия кръг и продължава със самочувствие напред на турнира от Големия шлем в Ню Йорк без загубен сет. Това бе четвърта победа за българката над хърватката от четири срещи между тях до момента.

Пловдивчанката постигна една от най-паметните победи в кариерата си в предишния кръг, елиминирайки една от фаворитките и двукратна шампионка от “Големия шлем” Гарбине Мугуруса със 7:5, 6:3. Преди това на старта Цвети срази рускинята Людмила Самсонова с 6:2, 6:3 в първия си официален мач от “Уимбълдън” 2017 насам след три години майчинство.

Пиронкова завърши мача срещу хърватката с 2 аса, 5 брейка и нито една двойна грешка. Векич записа в актива си 8 аса и 1 брейк, но допусна и 6 двойни грешки.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В първия сет Пиронкова направи два пробива и само веднъж загуби своето подаване, за да спечели частта с 6:4 и да поведе в срещата. Двете печелеха подаванията си до 3:3, а в седмия гейм Цвети проби за 4:3, но хърватката веднага отвърна и взе подаването на българката. Все пак пловдивчанката отново записа пробив и го затвърди за 6:4.

Българката тотално доминираше във втория сет и не остави никакви шансове на своята опонентка. Пиронкова записа още три пробива на сметката си и след 6:1 в тази част се класира за 1/8-финалите на надпреварата, където очаква победителката от мача между Мадисън Кийс (САЩ, №7) и Ализе Корне (Франция)

След четвъртата си поредна победа от четири сблъсъка срещу хърватката Цвети изравни постижението си от сезон 2012. Преди 8 години тя победи последователно Камила Джорджи, Аюми Морита и Силвия Солер-Еспиноса, след което на 1/8-финалите отстъпи пред Ана Иванович.

ЦВЕТАНА ПИРОНКОВА – ДОНА ВЕКИЧ 6:4, 6:1

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна зле за Цвети, след като Векич спечели първия си сервис-гейм на нула. Пиронкова веднага отвърна на удара и на свой ред взе своето подаване на нула, изравнявайки резултата на 1:1. След това българката даде доста по-сериозен отпор, но хърватката отново успя да спечели на свой сервис. На своето подаване Пиронкова поведе с 30-0, но хърватката стигна до точка за пробив и не успя да я оползотвори. В крайна сметка след продължителен гейм Цвети изравни за 2:2. Векич обаче бързо взе следващия гейм на нула и отново поведе. Отново доста по-трудно българката също спечели подаването си за 3:3. Седмият гейм се оказа много добър за Пиронкова, която стигна до точка за пробив и веднага я материализира, за да поведе с 4:3. Българката обаче не успя да затвърди пробива и след оспорван гейм хърватката успя да го върне, възползвайки се едва при третата си възможност да го направи - 4:4. Пиронкова стигна веднага до нов пробив и при това доста по-лесно, а след това го затвърди с безапелационен сервис-гейм и ликува в първия сет с 6:4.

ВТОРИ СЕТ
Хърватката спечели сравнително лесно своето подаване в началото на тази част. Малко по-трудно, но все пак и Пиронкова взе своето подаване за 1:1. В третия гейм българката стигна до точка за пробив и я материализира, за да поведе с 2:1. Цвети затвърди пробива с бърз сервис-гейм за 3:1, губейки само едно разиграване в него. Последва нов пробив за българката и резултатът стана 4:1. Пиронкова се разигра и не остави никакви шансове на хърватката, взела само точка на своето подаване. Добрата игра на Цвети продължи и тя без проблеми взе своя сервис-гейм за 5:1. Хърватката бе тотално сломена и Пиронкова регистрира трети пробив в сета, за да триумфира с 6:1 и да се класира за 1/8-финалите на турнира.