Александър Зверев стана вторият най-млад олимпийски шампион в мъжкия сингъл на тениса, след като във финала германецът победи руснака Карен Хачанов с 6:3, 6:1.

Това е най-големият успех в кариерата на 24-годишния немец, който през 2018 г. спечели и финалния турнир на АТР. Най-младият олимпийски шампион на сингъл в тениса е Рафаел Надал, който през 2008 г. в Пекин печели златото на 22 години.

198-сантиметровият Зверев доминираше в мача срещу Хачанов, благодарение на мощния си сервис и стабилната игра от бекхенд. Той не даде никакъв повод на руския тенисист да си помисли, че може да има шанс за победата.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Успехът на германеца беше наблюдаван от трибуните от неговия сънародник Томас Бах, който е президент на Международния олимпийски комитет. Заради присъствието на Бах, пред „Ариаке Тенис Парк“ имаше десетина протестиращи срещу провеждането на олимпийските игри в условията на пандемията. Техните викове се чуваха на корта, но мачът в нито един момент не беше прекъснат.

„Това е най-големият турнир, който може да бъде спечелен в спорта. Не мога да повярвам, че съм олимпийски златен медалист“, заяви Зверев след победата си над Хачанов.

Зверев е и първият германец с олимпийска титла на сингъл в мъжкия тенис. През 1992 г. в Барселона Борис Бекер и Михаел Щих печелят златото при двойките. Четири години по-рано, на олимпийските игри в Сеул, 19-годишната Щефи Граф става шампион при жените.

С бронзовия медал на олимпийския тенис турнир на сингъл при мъжете се окичи Пабло Кареньо Буста от Испания, който вчера победи Новак Джокович (Сърбия) с 6:4, 6:7 (6), 6:3.