Международният олимпийски комитет отстрани двама треньори от олимпийското село в Токио заради скандала беларуската атлетка Кристина Цимановская. Това са Юрий Мойсевич и Артур Шумак.

Както е известно, беларуски треньори се опитаха да качат насилствено спринтьорката на самолет за Минск и я откараха до летището в Токио. Там обаче тя поиска съдействие от местните власти.

Повод за скандала бяха думите на Цимановская, че е принудена да бяга в щафетата на 4х400 метра. Тя посочи като проблем работата на треньорите на беларуския тим по лека атлетика и лишаването на редица спортисти от страната да участват в Токио заради по-малко преминати задължителни допинг проби.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Беларуският олимпийски комитет обяви, че спринтьорката има ментални проблеми и затова са решили да я върнат обратно в родината. Самата тя поиска съдействие от МОК заради оказан натиск и опит да бъде изведена от Япония против нейната воля.

Впоследствие Кристина Цимановская получи политическо убежище в Полша. Благодарение на дипломатическите усилия с подобен статут се сдоби и съпругът на бегачката Арсений Зданевич, който още в началото на скандала напусна Беларус в посока Украйна. Двамата вече се събраха на полска територия