Янислав Герчев завоюва квота за Олимпиадата в Токио. 31-годишният пловдивчанин завърши седми на световното първенство по джудо в Будапеща, а със спечелените точки си гарантира участието в Игрите. В оспорван репешаж при 60-килограмовите Герчев отстъпи на европейския шампион Франчиско Гаригас (Испания) с вадзари.
 
До финала в категорията стигна руснакът Яго Абуладзе, който победи Герчев на четвъртфиналите. Преди това българинът постигна две победи - над Халед Ахмад от сборния отбор на бежанците и над панамериканския шампион Ерик Такабатаке от Бразилия.

Янислав Герчев даде кратко интервю за БЛИЦ от Будапеща:

- Яниславе, поздравления за завоюваната олимпийска квота. Колко трудно беше да стигнеш до нея?
- Беше доста трудно, защото реално едва сега я затвърдих. До преди това имах континентална квота, но изобщо не беше сигурно, защото днес можех да я изгубя.

- Равносметката ти за представянето на Световното в Будапеща?
- Успях да завоювам седмото място на Световното по джудо, което е страхотно постижение. 

- Каква e целта ти за Токио 2020?
- Целта ми на Олимпиадата в Токио е златен медал. Този мой принцип важи за всяко състезание, на което отивам. 

- Кои са хората до теб, които помагат за успехите ти?
- Благодаря на хората до мен, които ми помагат – на семейството ми, на треньора ни Атанас Герчев, на Българската федерация по джудо, и на всички, които вървят с мен по пътя към успеха. Благодаря и на бодибилдъра Аспарух Тошков, който ми помага с хранителните режими и благодарение на него успях да сваля нужните килограми. Веднага след завръщането ни отново отиваме на лагер в СОК "Камчия". Пожелавам на всички спортуващи в България да бъдат упорити и трудолюбиви, и никога да не се отказват от мечтите си!

 

Шампионите споделят

“ШАМПИОНИТЕ СПОДЕЛЯТ” Янислав Герчев след като си грантира участие на олимпиадата в Токио, записа специално видео Кой е Янислав Европейски шампион за мъже до 23 години; 3 пъти номер 5 на европейско първенство за мъже; Медалист от Гранд при и Гранд шлем, Участник на игрите в Рио 2016г Два пъти вицеевропейски по Джудо при 60 килограмовите Рубриката е част от дейностите по проекта „Младите хора – Бъдещето на България – отговорни и активни“ на Асоциация „Докосни дъгата“ и Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 година /договор № 25-00-1/11.03.2021 г., проект № НПИМД-Н2-Т4-082/2021/, който има за цел да обедини популярни спортисти, топ готвачи и младежи от цялата страна в различни инициативи, акцентиращи върху здравословен начин на живот, здравословно хранене и физическа активност.

Публикувахте от Младите хора - Бъдещето на България - отговорни и активни в Неделя, 6 юни 2021 г.