Карстен Вархолм е едно от най-коментираните имена в леката атлетика през последния един месец. 25-годишният норвежец на 1 юли, по време на състезанието от Диамантената лига в Осло, счупи световен рекорд, при чието поставяне дори не е бил роден.

Той пробяга 400 метра с препятствия за 46,70 секунди, което беше с 0,08 секунди по-бързо от постижението на американеца Кевин Йънг от олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Това беше най-дълго задържалият се световен рекорд в мъжката лека атлетика.

Така че със своя традиционен викингски шлем и удрянето на юмруци в гърдите, Вархолм беше познат като един от колоритните атлети още преди олимпийските игри в Токио. След като вчера спечели олимпийското злато с нов световен рекорд – 45,94 секунди, норвежецът от радост разкъса екипа си. Този момент със сигурност ще остане незабравим в олимпийската история.

Карстен Вархолм е познат в родината си не само със своите спортни резултати – все пак е европейски и двукратен световен шампион на 400 метра с препятствия, но и със своя елегантен стил на обличане. Бегачът има и доста любопитни хобита, които преминават през риболов и сглобяване на „Лего“ и достигат до реставрирането на автомобили.

Вархолм е роден на 28 февруари 1996 г. в град Улстейнвик, който е разположен на норвежкия западен бряг. Градът е дом на футболния отбор Хьод, който не може да се похвали с големи успехи, въпреки че през 2012 г. печели купата на Норвегия. В Улстейнвик се развиват успешно хандбал и художествена гимнастика, а има и по-малки клубове по ръгби и баскетбол.

На профила си в „Инстаграм“ Карстен Вархолм редовно публикува снимки и клипове от тренировките, които го превърнаха в истинска машина в бягането на 400 метра с препятствия. Той демонстрираше потенциала си в тази дисциплина като по-млад, когато се състезава на десетобой. Там най-силни са му бяганията с препятствия, на 400 метра и скокът на дължина. Страда обаче в хвърлянията. През 2019 г. изравни европейския рекорд на 400 метра на източногерманеца Томас Шьонлебе (45,05 секунди), поставен през 1988 г.).

В свободното си време обича да пътува и често го прави с личния си треньор Лейф Олав Алнес. Двамата имат обща снимка, на която уринират в морето, а изображението е придружено с коментар: „Приятели, които пикаят заедно, остават завинаги заедно“. От няколко години новият световен рекордьор има връзка със своята приятелка Ода Дювпик, която е завършила бизнес училище и успешно пребори рак на лимфните възли, след като е диагностицирана с болестта на 18-годишна възраст.

По време на първия локдаун заради пандемията от COVID-19 Вархолм се отдаде на хобито си да сглобява различни неща от „Лего“, като успя да пресъздаде реплики на лондонския Тауър Бридж и замъка на „Дисни“.

„Това ми припомни моменти от моето детство. Аз съм сантиментален човек и много се забавлявах. Освен това обичам старите коли. Притежавам стар Фолксваген Бийтъл (известен в България като Костенурка), който реставрирах сам. Имам и старо радио, което работи. Като цяло обичам да се наслаждавам на неща от миналото“, призна Вархолм пред „Би Би Си“.

След като във вторник за втори път в рамките на един месец Карстен счупи световния рекорд на 400 метра с препятствия, той не успя да скрие емоциите си и дори разкъса си екипа.

„Не мога да повярвам, че съм бягал толкова бързо. Много пъти ме питат за перфектното състезание. Обикновено отговарям, че такова не съществува, но финалът в Токио е най-близкото до подобно определение. Олимпийското злато беше единственото, което ми липсваше в колекцията. Не мога да опиша колко важен е той за мен, тъй като е награда за цялата работа, която извършвам от сутрин до вечер“, сподели новият олимпийски шампион.
АЛИСТЪР ДЖЕЙМИСЪН И ХАРИ ЛАТАМ-КОЙЛ, „ИНДИПЕНДЪНТ“
Превод от английски на Веселин Русинов, БЛИЦ